Index Vakbarát Hírportál

Súlyos háborús bűnnel gyanúsítják Putyin egyik legfőbb szövetségesét

2023. július 17., hétfő 13:18

Exkluzív cikkében a The Telegraph azt állítja, hogy az elmúlt hónapokban több ezer ukrán gyermeket deportáltak erőszakkal Belaruszba. Az állítólagos háborús bűncselekményről Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök is tudhat, teszi hozzá a brit kiadvány.

2022 szeptembere óta állítólag mintegy 2150, hatévesnél fiatalabb ukrán gyermeket vittek legalább négy belorusz táborba, és ez a szám idén őszre elérheti a 3000-et. Egyesek állítólag katonai kiképzésben is részesültek.

A Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) eljuttatott bizonyítékok Lukasenkához és más belorusz tisztviselőkhöz kötik ezeket a bűncselekményeket – értesült a The Telegraph.

„Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy az ilyen tevékenység háborús bűncselekménynek számít. Véleményünk szerint az elnök személyesen adott utasításokat e folyamatok finanszírozására” – mondta Pavel Latuska, az állítólagos bizonyítékokat benyújtó belorusz ellenzéki vezető.

Bajba kerülhet az elnök

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, mert a szervezet szerint megalapozott a gyanú, hogy a vezető személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

Az ICC vizsgálata most kiterjeszthető Lukasenkára és más belorusz tisztviselőkre is. A bíróság közölte, hogy kiértékeli a kapott információkat.

Egyes feltételezések szerint Moszkva az ukrajnai inváziót megelőző hetekben szisztematikusan kezdett el gyerekeket szállítani Ukrajnából Oroszországba.

A gyakorlat aztán folytatódhatott, az ukrán kormány becslései szerint mostanra mintegy 20 ezer gyermeket szállítottak el erőszakkal az orosz hatóságok.

Közülük mindössze 361-et küldtek vissza Ukrajnába – mondta a The Telegraphnak Darja Heraszimcsuk ukrán gyermekjogi ombudsman.

Ukrajnában több mint 100 büntetőeljárást indítottak gyermekek illegális kényszertoloncolásával kapcsolatban, többek között Belaruszba és Oroszországba – közölte az ukrán főügyészség.

Az állítólagos árvákat Kelet-Ukrajnából Oroszország „evakuálja” a fogolytáborokba. A gyerekek egy részét aztán orosz családok „fogadják örökbe”. Más gyerekeket oroszbarát tisztviselők „üdülőtáborokba” küldenek, ahonnan soha nem térnek vissza, gyanítják Ukrajna szövetségesei.

Embertelenül bánhatnak a gyerekekkel

Oroszország eközben azt állítja, hogy jogszerűen jár el, célja, hogy távol tartsa a gyermekeket a háború borzalmaitól. Maria Lvova-Belova korábban azt mondta, egyetlen olyan esetről sincs tudomása, amikor kelet-ukrajnai gyermeket választottak volna el vér szerinti rokonaiktól. 

A The Telegraph forrásai szerint az oroszországi fogolytáborokban fogva tartott gyerekeket átnevelésre kényszerítik, és megverik őket, ha nem hajlandók engedelmeskedni.

Az ukrán gyerekeknek gyakran azt mondják, hogy ők valójában oroszok, és arra kényszerítik őket, hogy megtanulják az orosz himnuszt. Emellett kizárólag oroszul beszélnek velük, és arra kérik őket, hogy tagadják meg Ukrajnát, mielőtt örökbe fogadják vagy nevelőszülőkhöz kerülnek.

Ritka esetekben előfordult, hogy a gyerekeket lőfegyverek és katonai járművek használatára képezték ki. Latuska azt is állította, hogy a Belaruszban fogva tartott gyermekeket fegyverhasználatra tanítják. Minszk egyelőre nem reagált a felhozott vádakra.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Aljakszandr Lukasenka 2023. július 6-án. Fotó:  Maxim Shemetov / Reuters)

Rovatok