Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan megoldáshoz nyúltak az olaszok az elviselhetetlen kánikulában

2023. július 18., kedd 17:39

Ventilátorokkal és hűsítő zuhannyal segítik a szarvasmarhákat a rendkívüli hőség elviselésében Toscana tartomány istállóiban – közölte a Coldiretti termelői szövetség kedden.

Firenze városában a hőmérő higanyszála elérte a 40 Celsius-fokot, de a környékbeli dombokon és földeken is napok óta tartósan 35 fok feletti a nappali meleg.

A Coldiretti közlése szerint a tehénistállóknak folyamatos vízellátásra van szükségük, mivel az állatok naponta akár 140 liter vizet is megisznak fejenként, ami a kevésbé meleg időszakoknak majdnem a kétszerese.

Az istállókban ventilátorokat állítottak fel, és hűsítő zuhanyt is kapnak az állatok a forróság elviselésére. A szarvasmarhák étrendjére is jobban odafigyelnek a rendkívüli hőségben.

A Coldiretti hozzátette: az Afrikából érkező kánikula csak „a jéghegy csúcsának” számít 2023 eddigi időjárásában az év eleji szárazság és az azt követő rendkívül csapadékos időszak és az áradások után.

Kedden és szerdán 23 olasz városban érvényes a legmagasabb fokozatú hőségriadó, közöttük van

Rómában a délutáni órákban várják a hőség tetőzését 41 és 43 fok közötti értékkel. A leglátogatottabb pontokon, a Colosseumnál, a Szent Péter téren és a forgalmasabb metrómegállóknál a polgári védelem önkéntesei osztanak palackozott vizet.

A város közel harminc pontján a Vöröskereszt is jelen van. A buszmegállókban cserepes növényeket helyeztek el, hogy a várakozók egy része árnyékban lehessen.

A római kórházakban is hőségriasztás lépett életbe, ami azt jelenti, hogy az elsősegélyosztályokon külön csapat várja a forróság miatt rosszul lévőket.

Az Acea római energiaszolgáltató kedden várja az év legmagasabb fogyasztási értékét. Nápoly és Bari városában a hatvanöt felettieknek azt tanácsolták, egyáltalán ne menjenek utcára.

Szardínia szigetén található 377 önkormányzatból hétfőn 43-ban mértek negyven fokot vagy ennél is többet. A levegő páratartalma kilencvenszázalékos.

A polgári védelem ezzel egy időben csütörtökig riasztást adott ki az északkeleti Friuli Venezia Giulia tartomány területén hirtelen viharok miatt – adta hírül az MTI.

Rovatok