Index Vakbarát Hírportál

Beindultak a pletykák, miután elnyelte a föld a magas rangú politikust

2023. július 18., kedd 17:57 | aznap frissítve

Kína külügyminiszterét, Csin Kangot három hete nem látta senki, a tárcavezető egyszerűen eltűnt a nyilvánosság elől. Ezzel összefüggésben vad pletykák kaptak szárnyra a politikai átláthatatlanságáról ismert országban.

Az 57 éves férfi decemberben lépett elő külügyminiszterré, miután rövid ideig az Egyesült Államokban volt nagykövet.

Külügyminiszterként Csing Kang éles szemrehányásokat tett Washingtonnak, miután a kapcsolatok új mélypontra zuhantak a feltételezett kínai kémléggömb lelövése után, amelyet az Egyesült Államok felett radíroztak le az égről.

A tárcavezető később kulcsszerepet játszott az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok helyreállítására tett kísérletekben, még Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is egyeztetett, amikor kollégája Pekingbe látogatott – írja a CNN.

Szőrén-szálán eltűnt a diplomata

A magas rangú diplomatát azonban június 25-e óta nem látták a nyilvánosság előtt, miután Pekingben Srí Lanka, Vietnam és Oroszország tisztviselőivel találkozott.

Legutóbb Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes társaságában látták őt, aki Pekingbe repült, hogy megossza a kínai vezetéssel a Wagner zsoldoscsoport felkelésének moszkvai verzióját, írja az Euronews.

Július 10-én Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével kellett volna Kínában értekeznie, de a találkozót lemondták. A kínai partner „a látogatás ellehetetlenülésére” hivatkozott. Egyelőre „nincs információ” arról, hogy Csin Kang mikor tér vissza a szolgálatba, közölte a kínai külügyminisztérium.

A Daily Mail közben arról írt, hogy a külügyminiszternek viszonya lett egy ismert műsorvezetővel, a lap információja szerint ez állhat a magas rangú diplomata eltűnésének hátterében.

Rovatok