Index Vakbarát Hírportál

Magyar céget is szankcionál az Egyesült Államok a Pegasus kémszoftverhez hasonló program miatt

2023. július 20., csütörtök 08:20

A Predator programot fejlesztő cég ellen is szankciókat vetett ki az Egyesült Államok. Ennek a vállalatnak magyar leányvállalata is van és az is a szankciós listán szerepel. A Predatort már több országban is bevetették újságírók, valamint politikusok ellen.

Július 18-án, kedden az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Irodája szankciós listára tett négy céget: a magyar Cytrox Holdings Zrt. mellett a görögországi Intellexa, az észak-macedón Cytrox és az írországi Intellexa került fel a listára – írja a Szabad Európa.

A vállalatcsoport cégeit azért szankcionálják, mert egyes magányszemélyek és szervezetek magánéletének biztonságát veszélyeztetik az általuk fejlesztett eszközök. Mostantól a cégek csakis egy speciális engedéllyel végezhetnek kereskedelmi tevékenységet az Egyesült Államokban.

A döntés hátterében az áll, hogy ne férjenek hozzá amerikai technológiához.

A Predator működése a lap szerint a Magyarországon újságírók, ügyvédek és más civilek ellen is bevetett Pegasus megfigyelőprogramhoz hasonló. 

Cytroxot 2017-ben alapították Észak-Macedóniában, és még abban az évben létrejött egy leányvállalata Izraelben és Magyarországon is. Annak nincs nyoma, hogy a budapesti bejegyzésű Cytrox Holdings végzett-e tényleges tevékenységet, 2017 óta mindössze egyetlen évben volt bevétele, 2018-ban 68 millió forint.

A cégek 2019-ben már az izraeli Intellexa tulajdonában voltak, amit a Pegasust gyártó NSO nevű cég vetélytársának szántak. A Predatort egyebek mellett bevetették Görögországban egy újságíró ellen, Egyiptomban pedig ellenzéki politikusokat figyeltek meg vele.

Rovatok