Index Vakbarát Hírportál

A floridai kormányzó suttyomban magánhadsereget szervezett, most áll a bál

2023. július 22., szombat 09:52

A kiképzés során változott a felélesztett, eredetileg a katasztrófa-elhárításban segítő floridai Állami Gárda küldetése. A kormányzónak alárendelt, közben katonai szervezetté átalakult egység költségvetését a sokszorosára duzzasztották, különleges egysége rendőrségi jogköröket kap. A demokraták a republikánus Ron DeSantis „titkosrendőrségének” nevezik az Állami Gárdát.

Lemondott a floridai Állami Gárda vezetője, miután az első újoncok befejezték a kiképzést – jelentette exkluzív tudósításában a Florida Standard. A hír nem keltett volna figyelmet, ha Luis Soler lett volna az egyetlen távozó. Elődje tavaly októberben öngyilkosságot követett, Soleren kívül pedig három katonai tapasztalattal rendelkező veterán is otthagyta az alakulatot – arra hivatkozva, hogy kiképzésük nem állt összhangban az eredeti ígéretekkel.

Pedig Solert alig néhány hónapja, januárban személyesen választotta ki Ron DeSantis kormányzó az Állami Gárda irányítására, és a fizetésével sem garasoskodott: az igazgató évi 165 ezer dolláros, 55 millió forintos fizetésre volt jogosult – amint azt a Miami Herald tényfeltáró cikkében kiderítette. Egyesek szerint Solert először gyakorlatilag kizárták a képzésből, ezért kényszerült arra, hogy megváljon jól fizető állásától.

A kormányzó tavaly alapította meg újra az Állami Gárdát. Ehhez hasonló, úgynevezett védelmi erők az Egyesült Államok 22 tagállamában léteznek. Az Állami Gárda feladata általában, hogy vészhelyzetben kiegészítse a Nemzeti Gárdát. Ez utóbbi szövetségi szintű, és Washingtonból kap parancsokat, az Állami Gárda azonban gyakorlatilag a kormányzónak alárendelt.

Az újjáélesztett floridai Állami Gárda jelentkezőit azzal csábították – a napi kétszáz dolláros juttatás mellett – hogy nem lesz katonai küldetésük. A feladat, hogy a bajba jutott floridaiaknak segítsenek természeti csapás vagy szükség esetén.

Ehelyett harcra képezték ki őket. Khaki színű pólóikat álcaegyenruhákra cserélték, megtanították őket a kötelékben történő bevetésre, az erdei navigálásra és arra, hogyan kell katonai parancsnokság alatt reagálni az eseményekre.

„Az eredeti programot módosították, és olyan lett, amitől távol akartunk maradni: milícia” – mondta Brian Newhouse, a haditengerészet nyugalmazott veteránja, aki az Állami Gárda három alakulata egyikének volt a parancsnoka. Hasonló okokból rajta kívül még két, neve elhallgatását kérő veterán hagyta ott a nagyjából 120 önkéntesből álló gárdát. A floridai törvényhozók egyébként tavaly DeSantis kérését megduplázva 400 gárdista alkalmazását hagyták jóvá 10 millió dolláros költségvetéssel.

A magánhadsereg

A büdzsét márciusban megsokszorozták, és kiderült, hogy 10 helyett összesen 108 millió dollárt szánnak a többi között hajók, repülőgépek, helikopterek, sőt mobiltelefon-lehallgatási technológia vásárlására. DeSantis és a törvényhozás ekkor már nyílt lapokkal játszott: nem titkolták, hogy a gárdán belül létrehoznak egy speciális egységet rendőri hatáskörrel és fegyverviselési joggal, az Állami Gárda létszámát pedig 1500 főre tervezik duzzasztani, akik más tagállamban is bevethetők, hogy „megvédjék Florida lakosságát a közbiztonságot fenyegető veszélyektől”.

Texas például bevetette saját Állami Gárdáját a mexikói határon, de tagjai nem viselhetnek fegyvert, nincs letartóztatási joguk, és persze repülőjük sem.

Az Anayiah Gilberthez hasonló „bátor floridai” újoncok jelentkezésére egyébként személyesen Ron DeSantis buzdított.

I am proud of the many brave Floridians, like Anayiah Gilbert, who have joined the @FLStateGuard to serve our state.

We are always looking for more volunteers. If you are interested in learning more, you can visit: https://t.co/1yxzOx7oPc pic.twitter.com/enK7tC0ZcO

— Ron DeSantis (@GovRonDeSantis) July 12, 2023

Már nem titkolják, hogy katonai szervezet

Nem sokkal az Állami Gárda költségvetésének felpumpálása után a floridai kormányzó bejelentette, hogy Donald Trump kihívójaként, republikánus jelöltként indul a Fehér Ház meghódításáért. A volt elnök keresetlen szavakkal osztotta ki riválisát, akit „Desanctimonious”-nak nevezett. Azt üzente neki: „megcsókolhatja a nagy, szép, 2024-es elnöki s*ggemet”. 

Az Állami Gárdából kilépett, eredetileg a seregben tapasztalatot szerzett veteránok azt állítják: a „militarista” kiképzés és egyik rokkant társuk „bántalmazása” miatt távoztak. A tengerészgyalogos századost egy furgonba zárták, miután kifogásolta az újoncokkal való bánásmódot.

A rendőrség nem volt hajlandó foglalkozni ügyével.

Az újságírók DeSantis hivatalától vártak magyarázatot a kormányzói magánhadsereg létrehozásának részleteiről, közleményben azonban John Haas, az Állami Gárdát felügyelő tábornok válaszolt, aki szerint a veteránok nem önként távoztak, hanem kirúgták őket.

Megerősítette viszont állításaikat, miszerint az Állami Gárda képzési programja megváltozott. A „katonai szervezetet” arra fogják használni, hogy „segítse a bűnüldözést a zavargások és az illegális bevándorlás megfékezésében”.

A demokraták már 2021-ben – amikor DeSantis először javasolta a második világháború óta szunnyadó Állami Gárda felélesztését – attól tartottak, hogy félkatonai erővé válik, amely csak Florida tekintélyelvű vezetőjének engedelmeskedik.

Egyetlen kormányzó sem rendelkezhet saját, kézi úton kiválasztott titkosrendőrséggel

– mondta a demokrata Charlie Crist, akik alulmaradt a kormányzói választásokon.

(Borítókép: Ron DeSantis 2023. június 26-án. Fotó:  SUZANNE CORDEIRO / AFP)

Rovatok