Index Vakbarát Hírportál

Női főtiszt kerül az amerikai haditengerészet élére

2023. július 22., szombat 06:49

Joe Biden elnök első nőként, Lisa Franchetti tengernagyot jelölte az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoki tisztségére.

Lisa Franchetti jelenleg a haditengerészeti műveletek parancsnokhelyetteseként, azaz a haditengerészeti vezérkar vezetőhelyettesként szolgál, és az amerikai hadsereg történetében a második nő, aki eljutott a négycsillagos tábornoki fokozatig.

Amennyiben a jelöltet a törvényhozás is megerősíti, Lisa Franchetti az amerikai hadsereg vezérkarának első női tagja lesz.

A sajtóhírek szerint Joe Biden felülbírálta védelmi minisztere, Lloyd Austin javaslatát, amikor a női főtisztet jelölte a vezérkarba. A Pentagon vezetője Samuel Paparo tengernagyot, a haditengerészet csendes-óceáni flottájának parancsnokát szerette volna látni a poszton.

A jelöltet a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kérdéses, ugyanis Tommy Tuberville Georgia állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen.

A szenátor döntése miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka.

Idén az amerikai haderő gyakorlatilag minden haderő nemének parancsnoki megbízatása lejár, a nyár végén távozik posztjáról Mark Milley vezérkari főnök is. Joe Biden utódként Charles Q. Brown tábornokot jelölte, aki a vezérkar második afroamerikai származású főnöke lehet, amennyiben aszenátus megerősíti a poszton.

Rovatok