Index Vakbarát Hírportál

Irán és Irak is keményen nekiment Dániának és Svédországnak

2023. július 22., szombat 17:38

Az iraki biztonsági erők könnygázt és vízágyút vetettek be szombaton több száz tüntető ellen, akik a bagdadi dán nagykövetség előtt akartak tiltakozni, miután arról értesültek, hogy Dániában elégettek egy Korán-példányt – számolt be róla egy iraki kormányzati forrás és a közösségi média.

Az incidens Bagdad szigorúan ellenőrzött Zöld Zónájánál, a kormányzati negyednél történt két nappal azt követően, hogy tüntetők megrohanták és felgyújtották a svéd nagykövetséget egy Korán-példány Stockholmban történt elégetése miatt. A demonstrálókat a biztonsági erők nem engedték be a kormányzati negyedbe.

Irak elítélte a svéd nagykövetség elleni támadást, de egyúttal a svédországi Korán-égetés miatt kiutasította a svéd nagykövetet.

Pénteken Dániában, a koppenhágai iraki nagykövetséggel szembeni téren egy férfi felgyújtott egy könyvet, amely híresztelések szerint egy Korán-példány volt. Az incidenst a Dán hazafiak nevű csoport élőben közvetítette a Facebookon.

Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter elítélte a történteket, és néhány egyén ostoba akciójának nevezte. A dán közszolgálati rádióban azt hangsúlyozta, hogy „szégyenletes cselekedet mások vallását megsérteni”.

Az ilyen akciók csak arra jók, hogy provokáljanak, és megosztottságot szítsanak

– tette hozzá. A miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy Dániában nem bűncselekmény vallási könyvek elégetése.

Több iráni vezető is felszólította szombaton Dániát és Svédországot, hogy tegyenek lépéseket a Korán elleni támadások beszüntetéséért. Dánia mellett Svédországban és Norvégiában sem számít bűncselekménynek vallási könyvek elégetése.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szombaton kijelentette, hogy a Korán elégetői a legszigorúbb büntetést érdemlik, és azt követelte, hogy Svédország adja át az elkövetőket az iszlám országok igazságszolgáltatásának.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az állami televízióban leszögezte, hogy mindaddig nem fogadnak új nagykövetet Svédországból, és Irán sem küld nagykövetet oda, amíg Svédország nem tesz hathatós lépéseket – közölte az MTI.

Irak közleményben szólította fel a nemzetközi szervezeteket és a nyugati kormányokat, hogy „hagyjanak fel a mindenféle ürüggyel folytatott uszítással és gyűlöletkeltéssel”.

Egyúttal az irakiakat is figyelmeztették, hogy ne hagyják magukat belekeverni olyan akciókba, amelyek célja, hogy a külföldi missziók ne tartsák biztonságosnak Irakot.

Rovatok