Index Vakbarát Hírportál

Spanyol mintára Németországban is jöhet a szieszta

2023. július 22., szombat 14:22

Korai kelés, majd pihenés délben. Dél-Európában sok helyütt így dolgoznak. Az orvosok szerint ezt a rendszert lehetne bevezetni a perzselő hónapokban – Németországban is, feltéve, hogy a munkáltató rugalmas.

A Cerberusra keresztelt hőhullám következtében elsősorban Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Horvátország és Görögország egyes részein katasztrofális kánikula tombol. Az általában mérsékelt hőmérsékletű Németországban a forróság ugyan nem pedzegette a dél-európai csúcsokat, Bajorországban azonban 38,8 fokot mértek.

Ilyen körülmények között a német vállalkozásoknak fontolóra kellene venniük, hogy „alkalmazottaik számára engedélyezzék a sziesztát és a hideg lábfürdőt” – vetette fel az ország közegészségügyi vezetője, akinek a tisztsége Müller Cecília beosztásával vethető össze.

Dr. Johannes Niessen, a BVÖGD-nek az elnöke javasolta, hogy a munkavállalók, legalábbis az otthonról dolgozók az íróasztal alatt elhelyezett hűsítő vízbe mártsák lábukat – jelentette a Sky News. A szakember arra nem tért ki, mi legyen azokkal, akik nem irodai munkát végeznek, és nem home office-ban dolgoznak.

A melegben a déli országok munkamódszereit kellene alkalmaznunk: korán kelni, reggel produktívan dolgozni és ebédidőben sziesztázni. Ezt a koncepciót kellene átvennünk a nyári hónapokban

– indítványozta Niessen, aki emlékeztetett arra, hogy a kánikulában a termelékenység is csökken.

„A rossz alvás az éjszakai hűtés hiányában ráadásul koncentrációs problémákhoz vezet” – idézte a professzort a Spiegel.

A komplex feladatokat Niessen szerint a kora reggeli órákra kell időzíteni. „Emellett kellő számú ventilátorra van szükség, és lazábban kell öltözködni még akkor is, ha az irodai dress code ezt nem engedélyezi.” Fontosnak tartja az átlagosnál sokkal nagyobb folyadékbevitelt, és a könnyű ételek fogyasztását javasolja több, kisebb adagban.

Kockázatértékelés a melegben

A nyári hónapokban rendszeresen végezzenek hőségkockázat-értékelést, hogy a magas hőmérséklet idején is szavatolják a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet – erre szólította fel a munkaadókat a Német Szakszervezeti Szövetség egyik vezetője.

„A munkáltatóknak meg kell védeniük az alkalmazottakat a hőségtől. A melegben végzett munka stresszes a munkavállalók számára, és még az egészségüket is veszélyeztetheti” – mondta Anja Piel, aki szerint

a kockázatértékelés képezi a személyre szabott védelem alapját.

Azt elismerte, hogy a gyakorlat nem szokványos a vállalatoknál, ami a munkáltatók mulasztása, az éghajlatváltozás és a rendkívül forró nyarak tükrében pedig teljesen „elfogadhatatlan”.

Azokat az irodákat, ahol a hőmérséklet meghaladja a 35 fokot, be kell zárni, hacsak a munkáltató nem javít a munkahelyi körülményeken, például légzuhannyal – követelte a szakszervezeti vezető.

„Nem rossz ötlet”

„Nem rossz ötlet” – így reagált Niessen sziesztával kapcsolatos javaslatára a német egészségügyi miniszter.

Siesta in der Hitze ist sicherlich kein schlechter Vorschlag. Das sollten aber Arbeitgeber und Arbeitnehmer selbst aushandeln. Medizinisch sicher für viele Berufe sinnvoll. https://t.co/LUtRrWBaeg

— Prof. Karl Lauterbach (@Karl_Lauterbach) July 18, 2023

Karl Lauterbach szerint azonban a nyári sziesztáról a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egymás között kell megállapodniuk. Szakemberként azonban leszögezte, hogy a déli pihenőnek orvosi szempontból „biztosan van értelme”.

Eközben a Meteorológiai Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a Dél-Európában tapasztalt hőhullám – amit a szakértők szerint az éghajlatváltozás és az El Niño kombinációja okoz – tovább gerjedhet, és akár meg is döntheti a Szicíliában két éve felállított 48,8 fokos csúcsot.

(Borítókép: In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images)  

Rovatok