Index Vakbarát Hírportál

Külügyi szóvivő: a magyar miniszterelnök pontosan idézte a román külügy demarsát

2023. július 22., szombat 19:28

Orbán Viktor miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott előadásában pontosan idézte a román külügyminisztérium demarsában foglalt pontokat – közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője szombaton az MTI-vel. Délután pedig az MCC Kászonjakabfalva mellett létesített képzési központjába látogatott a magyar kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott előadásában pontosan idézte a román külügyminisztérium demarsában foglalt pontokat – közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője szombaton az MTI-vel.

A szóvivő elmondta, Románia budapesti nagykövete július 13-án a Külgazdasági és Külügyminisztériumban demarsot adott át, melyben a román kormány azt kérte, hogy a magyar miniszterelnök bizonyos témákról ne beszéljen Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen.

A miniszterelnök beszédének elején pontosan idézte a román külügyminisztérium demarsában foglaltakat, melyet Varju Krisztina európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vett át múlt csütörtökön 

– tette hozzá a szóvivő.

Mint ismeretes, a kormányfő tusványosi beszédében idézte a román külügy ajánlásait, így például nem ajánlott neki a jelképekről beszélnie. És kerülje a kollektív kisebbségi jogokról szóló elemzéseket, ám hozzátette, azok léteznek, és megilletik az erdélyi magyarokat. Ne beszéljen külön Erdélyről és Székelyföldről, amelyeket román területi egységeknek nevez a román hivatalos politikai beszéd.

Orbán Viktor kiemelte, szerinte mind poltikai, mind gazdasági téren Ázsia előrébb tart. Erre jó példák a globális gazdasági konstrukciók, szervezetek, például az Egy övezet, egy út kínai program vagy a gazdasági tömörülések, mint például a BRICS-államok szövetsége.

Az Európai Unió jól látja magát, hogy ez egy gazdag és gyenge unió. Egy lázadozó világot lát maga körül, zavaros lárma, éhség, brutális fejlődés. Európába milliókban gyülekező milliók, akiket ha nem tudunk megfogni, átcsaphatnak a Földközi-tenger európai oldalára – tért rá a kormányfő az EU-val kapcsolatos víziójára.

Havasi Bertalan pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a veresszéki egykori borvízház Kós Károly által 1926-ban tervezett épületének megtekintése után Orbán Viktor találkozott az MCC erdélyi és magyarországi diákjaival, akik az európai politikai sajátosságairól, a magyar nemzeti érdekérvényesítés lehetőségeiről, a politikusi hivatás kihívásairól, könyv- és filmélményeiről is kérdezték a kormányfőt.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok