Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Hedonista pogányok lettünk, a kereszténységet elutasítottuk

A miniszterelnök beszéde élőben az Indexen

Index
2023.07.22. 10:56
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejezésül Orbán Viktor azt mondta: a világpolitikai eseményeknél észnél kell lenni, az összeköttetésekre oda kell figyelni, a szellemi alapokhoz ragaszkodni kell, az uniós vitákban kitartóan kell harcolni, és a nemzetegyesítésben pedig állhatatosnak kell maradni. 

  • A magyar gazdaság kapcsán arról beszélt, hogy az utóbbi években Magyarország két nagy meteorral is összeütközött, ami letérítette az országot az eddigi pályájáról: ez pedig a koronavírus-járvány, illetve az ukrajnai háború.

    A magyar kormány emiatt szerinte azért küzd, hogy erről a letérített pályáról vissza tudjon kapaszkodni a szokásos kerékvágásba, ami elvezet minket 2030-ig.

    Azt látom, hogy legkorábban 2024 július környékén következhet be, akkor jelenthetem reményeim szerint önöknek, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés ismét jelentős, a banki hitelezés ismét erős, és az európai átlagot jóval meghaladó gazdasági növekedést produkál Magyarország

    – fogalmazott a kormányfő, aki hozzátette, ő úgy látja, e két meteorcsapás nehezén már túl vagyunk, és az év végére elérhetjük az egy számjegyű inflációt.

    Ha a jóisten megsegít minket, akkor sikerül megelőznünk a bérek csökkenését,

    – fogalmazott, majd ismét aláhúzva, arra szerinte a jövő évi EP-választások után kerülhet sor, 2024 júliusában, és reményei szerint jövőre Tusványoson a 2030 utáni terveiről beszélhet.

  • Az új gazdasági rendszer, amely 2010 óta épül, kiszolgálja az országot 2030-ig – idézte fel a kormányfő. Időarányosan jól  állunk, és az a cél, hogy a magyar GDP 2030-ra elérje a 160 ezer milliárd forintot. Ugyancsak 2030-ra szeretné elérni, hogy villamosenergia-importunk nulla legyen. Szólt az egyetemi rendszer bővítésről és a termékenységi rátáról, amely a kezdeti 1,2-ről mára 1,5 százalékra nőtt, de ez még mindig kevés. Ezért kell a családpolitikára többet fordítani.

    Ütőképes hadsereget építünk, Magyarország éves nemzeti termékének 2 százalékát a hadi kiadásokra fordítja, ahogyan azt a NATO  előírja a szövetségi rendszer tagjainak. Tízszeresére növeltük a határon túli támogatásokat az elmúlt évtizedben.

  • Európában ma létrejött egy saját politikai osztály, ami nem tartozik elszámolással, nincs többé se keresztény, se demokratikus meggyőződése, és a föderalista kormányzás Európában egy elszámoltathatatlan birodalomhoz vezetett – fogalmazta meg az Európai Unióval kapcsolatos kritikáját Orbán.

    Nincs más választásunk, hiába szeretjük Európát, hiába az a mienk, mégis harcolnunk kell

    – jelentette ki a kormányfő.

    Ezután arról beszélt, hogy szuverenista országként Orbán megvédené Magyarországot, hogy továbbra is megmaradjon az ország, a nemzet és a magyar nyelv, és nem enged sem a pénzügyi, sem politikai zsarolásnak.

  • A liberális államok azt hitték, a migránsokkal egy másmilyen közösség jön létre, azonban idővel be kellett látniuk, tévedtek. Orbán Viktor szerint a felvilágosodás korában azt gondolták, hogy a kereszténység és a vallás elutasítása hozza el a jobb világot, azonban az elmúlt 200 évben kiderült, ez sem volt jó döntés. Orbán Viktor szerint hedonista pogányok lettünk, a kereszténységet elutasítottuk, és éppen ezért helyesnek tartja az újraírt alaptörvényben lefektetett értékelveket.

    Beszélt arról is, hogy nemrégiben Litvániában visszavonták a 2012-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényeket, vélhetően amerikai nyomásra. Ezek ugyanazokat a megfogalmazásokat tartalmazták, mint a magyar gyermekvédelmi törvény, amely ugyancsak szúrja az unió szemét.

  • Magyarországra rátérve Orbán arról beszélt, hogy a rendszerváltás húsz zavaros éve után új korszakot nyitottunk 2010-ben, amelynek szellemi és gazdasági alapjai is vannak.

    Szellemi alapja a magyar Alaptörvény, amely abból indul ki, hogy van egy hely (ország), egy közösség (nemzet), és egy életmód (kultúra, történelem és nyelv), ami a miénk.

    Az emberi életben azok a legfontosabb dolgok, amiket egyedül nem lehet megszerezni, ezért van a mi az alkotmányunk középpontjában – jelentette ki, majd példaként a békét, a családot, a barátságot és a közösségi szellemet sorolta fel a kormányfő, majd hozzátette, aki egyedül van, az magányos,

    ezért a magyar alkotmány a kötődés alkotmánya, míg a liberális alkotmányok nem megerősíteni, hanem gyengíteni akarják a közösséget – véli.

  • A nagy európai cégek nem kedvelik a leválást. 1400 nyugati vállalat csak 8,5 százaléka vonta ki cégeit Oroszországból. Az ott maradt nyugati vállalkozások tavaly 3 és fél milliárd dollár adót fizettek be.

    Birodalom vagy nemzetek vitája folyik az unión belül. Az angolok már nincsenek az unióban, ők bennünket támogattak, és hát nélkülük nem tudta a V4-ek érvényesíteni akaratát a föderalistákkal szemben. Az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki – tette hozzá Orbán Viktor. 

    De a szuverenisták, ahová mi, magyarok tartozunk, azért apró sikereket értek el a különböző európai államokban, például Olaszországban. 

  • Az Európai Unió jól látja magát, hogy ez egy gazdag és gyenge unió. Ez egy lázadozó világot lát maga körül, zavaros lárma, éhség, brutális fejlődés. Európába milliókba gyülekező milliók, akiket ha nem tudunk megfogni, átcsaphat a Földközi-tenger európai oldalára – tért rá a kormányfő az EU-val kapcsolatos víziójára.

    Ezután a hét elején rendezett EU és latin-amerikai országok közötti diplomáciai találkozóra hivatkozva arról beszélt, ott azt érezte, hogy az EU megfélemlítve érzi magát. Ezt arra hivatkozva látja, hogy 2030-ra a legerősebb európai gazdaságok kikerülhetnek a világ top 10 gazdaságából.

    E kapcsán elmondta, hogy az EU elszigetelődik, és például hibának látja, hogy Oroszországot is leváltották az uniós gazdaságáról.

    Ez egy illúzió – jelentette ki, majd hozzátette, az orosz gázt megveszi más, miközben a „háborús infláció” nehezíti az uniós tagállamokat.

    „Ma úgy működik az Európai gazdaság, hogy a korábbi energiaár kétszeresébe kerül az energia, ami a világ többi részén a korábbi áron érhető el” – fogalmazott.

  • Ez a nagyhatalmak feladata, ebben mi magyarok nem tudunk részt venni. Orbán Viktor szerint a szembenálló nagyhatalmaknak egymást egyenlő félnek kellene tekinteniük. Az USA már veszélyt szimatol, hiszen a napokban már egymást váltották Pekingben az amerikai diplomácia vezetői, hogy próbálják a kapcsolatokat rendezni.

    Az új egyensúly beállítása a világon nem lesz gyors folyamat, ez akár egy nemzedéknyi idő is lehet. A jövőt nekünk magyaroknak is így kell megterveznünk.

  • Ma úgy élünk, hogy napról napra haladunk az összeütközés felé. Az egymillió dolláros kérdés, hogy elkerülhető-e az összeütközés – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök.

    Kifejtette, hogy a legtöbb esetben ilyenkor háborúra kerülhet sor, ami rossz hír, hogy a 16 esetben 12 háborúval végződött, és 4 zajlódott le békével. A világpolitikában veszélyes helyzet van, amikor az első számú nagyhatalom látja magát a második helyre visszasüllyedni.

    A probléma, hogy az első helyen lévő nagyhatalom rosszindulattal tekint a másikra, és a két fél nem a másik szándékát értelmezi, hanem arra, hogy mire képes – véli Orbán.

    A mi életünkre nézve az következik, hogy a két nagy közötti összeütközés, beleértve a katonait is, valószínűbb, mint azt innen, Tusványosról látjuk

    – fejtette ki, majd hozzátette, a jó hír az, hogy a háború nem elkerülhetetlen szerinte. Ennek a feltétele véleménye szerint az, hogy a világ képes legyen új egyensúlyt találni.

  • A kormányfő szerint mind poltikai, mind gazdasági téren Ázsia előrébb tart. Erre jó példák a globális gazdasági konstrukciók, szervezetek például az Egy övezet, egy út kínai program, vagy a gazdasági tömörülések, mint például a BRICS államok szövetsége.

    Kína nem veszi komolyan az amerikai soft powert, vagyis az egyetemes értékeket sem, mert azok a keleten élőket nem hatják meg - mondta Orbán Viktor.

  • Kína 30 év alatt megtette az ipari forradalom és technológiai forradalom 200 évét, beérte az Egyesült Államokat. Az USA megszokta, hogy ő a világ vezető ereje. Amikor ezt a pozíciót kihívás érte, azt mindig sikeresen verte vissza, legyen az a Szovjetunió, vagy az Európai Unió. 

    2010-ben a világ össztermeléséhez az USA és az EU még 22-23 százalékot adott hozzá, ma már ettől Európa jóval elmarad.

  • Mielőtt Kína felemelkedéséről részletesen beszélt, a miniszterelnök kifejtette, hogy amikor egy politikus döntést hoz, akkor három sávban gondolkodhat, ahova be kell sorolni a döntés előtt a megválaszolandó kérdést. E három idősík a taktikai idő, stratégiai idő és történelmi idő.

    Kína kapcsán szerint az nem taktikai és nem stratégiai, hanem történelmi idősíkba tartozik. Rossz besorolással pedig nemvárt következmények érhetnek el.

    Elmondta, hogy sosem volt ilyen gyors és tektonikus egy világpolitikai változás, mivel az ázsiai állam másképp emelkedik fel, mint az Egyesült Államok.

    Az Egyesült Államok lett, Kína meg van, azaz visszatérésről beszélhetünk

    – jelentette ki Orbán. Ezután arról beszélt, hogy Kína több stratégiai ágazatban is világelső.

  • A magyar kormányfő elmondta, a második világháború utáni nyolcvan évben után egyensúly volt: az első negyven évben „odaadtak bennünket” az oroszoknak, aztán volt 35 szabad év, amikor katonai megszállás, kommunisták nélkül élhettek.

    Most azonban Kína elmozdította a világ egyensúlyát, ami szerinte régi félelme a nyugati világnak – még Napóleont idézve arról beszélt, „hagyjátok Kínát aludni”.

  • A kormányfő idézte a román külügy ajánlásait, így például nem ajánlott neki a jelképekről beszélnie. És kerülje a kollektív kisebbségi jogokról szóló elemzéseket, ám hozzátette, azok léteznek és megilletik az erdélyi magyarokat. Ne beszéljen külön Erdélyről és Székelyföldről, amelyeket román területi egységeknek nevez a román hivatalos politikai beszéd.

    Orbán szerint lehet beszélni a nyugati értékekről, ez jelenleg az ő olvasatában 3 dolgot jelent: háborút, LMBTQ-t és migrációt. Ez utóbbi kapcsán Orbán Viktor Hofi Géza poénjait idézte.

  • Helyszínen tartozkodó tudósítónk arról számolt be, hogy a tábor bejáratánál egy csoport román zászlókkal próbál bejutni, azonban vélhetően sikertelenül, mert a rendezvény helyszínén már nem látni őket és rendőrsorfal vette őket körül.

    A színpad előtt két sáv van kialakítva kordonokkal, belülre csak a meghívottak mehetnek.

  • Ugyanakkor a napközi előadások és kerekasztal-beszélgetések, illetve az esti kulturális programokon és bulikon kívül Tusványosra az is jellemző, hogy itt könnyebb megszólaltatnia a kormánypártok tagjait a sajtó munkatársainak.

    Így például készítettünk interjút Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, aki elárulta, hogy állnak a tárgyalások az Európai Bizottság és a magyar kormány között az uniós források és a koronavírus-járvány miatti helyreállítási alapról szóló tárgyalásokról, illetve hogyan látja a magyar felsőoktatás átalakítását, ami következtében az alapítványi formákba került egyetemek jelen állás szerint például kimaradhatnak az Erasmus+, illetve a Horizont Európa programmal.

    A magyar belpolitikába hosszú idő után visszatérő miniszterrel készített interjúnkat az alábbi linken tudják megnézni, míg a felsőoktatásról szóló kerekasztal-beszélgetést az alábbi cikkünkben foglaltuk össze. 

  • Ugyanakkor a meghívott előadók között nemcsak kormánypárti képviselők és közéleti személyiségek vesznek részt, hanem ellenzéki politikusok is. Idén „Pártközi vitafórum választások előtt” címmel vitázott egymással Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok), Kanász-Nagy Máté (LMP), Kocsis Máté (Fidesz), Molnár Zsolt (MSZP), valamint Nacsa Lőrinc (KDNP).

    A vitán amellett, hogy néha voltak közös pontok például az ellenzéki politikusok és kormánypárti kollégáik között – ilyen volt például az MSZP-s Molnár Zsolt részéről a migráció vagy az atomenergia kérdése.

    Azonban a beszélgetést inkább az erős odaszúrások és ellentétes vélemények jellemezték – Brenner Koloman például azzal vádolta meg a Fideszt, hogy az ellenzéket nem tekintik a nemzet részének, Kanász-Nagy Máté szerint a kormány csak törésvonalakat helyez el a társadalomban, miközben oroszpártisággal vádolta meg a Fidesz–KDNP-t, míg Kocsis Máté többek között az ellenzék külföldről kapott pénzügyi támogatások miatt támadta vitapartnereit.

    A vitáról szóló összefoglalónkat az alábbi linken tudják elérni.

  • Ugyanakkor nemcsak Orbán Viktor, hanem más miniszterek, kormánypárti politikusok és véleményvezérek értekeznek a világ dolgairól Tusványoson.

    A kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs például a magyar kormány stratégiai gondolkodásáról tartott előadást, ahol többek között kitért az amerikai–magyar kapcsolatokra, és arra, hogy a kormánynak milyen feladatai vannak, hogy Magyarország régiós szinten megerősödjön.

    Minderről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • A kormányfő tavalyi beszéde után sokan kritizálták, leginkább azért a gondolatáért amikor Orbán arról beszélt, nem szeretné, ha Magyarország is „kevert fajú néppé” válna, szerinte országnak a zsidó–keresztény hagyományon kell alapulnia.

    Emellett visszatérő elemként a demográfiai helyzetről is beszélt, ahol többek között arról értekezett, hogy még továbbra is több a temetés, mint a keresztelő, és ha a kormánynak nem sikerül megváltoztatnia ezt a trendet, akkor „ellakják előlünk” a Kárpát-medencét.

    Tavalyi beszédével, illetve annak sajtóvisszhangjáról az alábbi cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

  • Mint minden évben, így idén is a legnagyobb figyelem Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédére hárul a Tusványoson tartott Bálványosi Szabadegyetem programjai közül.

    A magyar kormányfő 10 óra után kezdi meg a beszédét, ahol általában a világ dolgairól filozofiálgat: itt hirdette meg például a NER-re jellemző illiberális demokrácia államideálját 2014-ben, de a tavalyi beszéde is nagy sajtóvisszhangot kapott, amikor Orbán a kevert fajú népekről, civilizációk közötti rivalizálásról és az új világrend kialakulásáról értekezett.

    Mint tavaly, idén is percről percre tudósítjuk Orbán beszédét, kövesse velünk élőben! Ha pedig az érdekli, mi történt eddig Tusványoson, akkor az alábbi aloldalunkon tudja elolvasni a megjelent cikkeinket, tudósításunkat és interjúinkat.

Rovatok