Index Vakbarát Hírportál

Gyémánttőzsde lesz a világ legnagyobb irodaháza, és nem is akárhol

2023. július 23., vasárnap 15:20

A világ gyémántkereskedelmi központjának számító Antwerpen szerepét másik város veszi át, másik földrészen.

Eddig a belgiumi városban licitáltak a drágakőre, miközben a nyers kő zömét Oroszországban, illetve Afrikában bányásszák. Az igazi gyémántfőváros azonban az indiai Mumbaitól 300 kilométerre északra fekvő Szúrat, ahol a globális készlet csaknem 90 százalékát csiszolják.

A Gudzsarát államban található városban egy rekordméretű épületet emelnek a mamutipar számára – jelentette a CNN. A rövidesen megnyíló Surat Diamond Bourse-ben, a Szúrati Gyémánttőzsdén több mint 65 ezer, gyémánthoz kötődő szakember, köztük csiszolók, ékszerészek és kereskedők dolgoznak a jövőben. A tizenöt emeletes komplexum több mint 14 hektáros területen épül, kilenc, tégla formájú építményből áll, amelyek egy központi összekötő gerincen kapcsolódnak egymáshoz.

Hogy mi köze a Pentagonhoz?

Az amerikai védelmi minisztérium épülete hatszázezer négyzetméteres alapterületével nyolcvan éven át volt a legnagyobb a világon, az indiai gyémánttőzsde azonban hatvanezer négyzetméterrel nagyobb lesz.

Novemberben fogadja első lakót a négy évig tartó építkezés után, amiből két évet a járvány hátráltatott. Minden bizonnyal Narendra Modi kormányfő fogja megnyitni, aki maga is a vidék szülötte, és sokáig Gudzsarát főminisztere volt.

Nem kell órákat utazni

A több mint 4700 irodahelyiséget összekötő, fényárban úszó folyosók akár a csiszolás kis műhelyeiként is funkcionálhatnak. A beruházás költségei 32 milliárd rúpiára, nagyjából 130 milliárd forintra rúgnak. Az épületegyüttesben 131 lift szállítja az alkalmazottakat és a látogatókat, és lesz benne természetesen a konferenciatermek mellett sok étterem, bolt, sőt wellnessközpont is.

Naponta több ezer embernek nem kell többé Mumbaiba utaznia ahhoz, hogy üzletet kössön

– mondta a Surat Diamond Bourse-projekt vezérigazgatója.

„Sokan 3-4 órát vesztegettek arra, hogy eljussanak munkahelyükre” – emlékeztetett Mahes Gadavi, aki sokkal „jobb megoldásnak” nevezte a vállalkozások átköltöztetését Szúratba.

A „demokratikus” tervezés

A tervezésre kiírt nemzetközi tenderen az indiai Morphogenesis építésziroda nyert. A Pentagon felülmúlása nem volt pályázati követelmény. Egyszerűen a kereslet diktálta a projekt méretét – mondta Gadavi, és hozzátette, hogy az irodák kivétel nélkül elkeltek már az építkezés kezdete előtt.

Az építészek szerint az elrendezés „egyenlő feltételeket” teremt a kis- és nagyvállalatok számára egyaránt. Az irodákat – egy reptéri terminálhoz hasonlóan – egy hosszú, központi folyosó köti össze. Az ott dolgozók így egyformán férnek hozzá a kényelmi szolgáltatásokhoz.

A tervezés „demokratikus” – szögezte le Szonali Rasztogi, a Morphogenesis építésziroda társalapítója. A munkavégzés körülményei sem fognak cégenként eltérni. A komplexum bármelyik bejáratától legfeljebb hét perc alatt a legtávolabbi irodába is el lehet jutni.

Sorsolással döntötték egyébként el, hogy a vállalkozások tulajdonába mely iroda vagy üzlethelyiség került.

Hagyományos bazár

Az épület és környéke illeszkedik a hagyományos indiai gyémántkereskedelem igényeihez, ezért az épületen kívül kilenc kényelmes, ülőhelyekkel ellátott parkot építenek. Egy „hagyományos bazárra” fog emlékeztetni a korszerű kialakítás – mondta Rasztogi.

Az indiai ékszerészek ugyanis az informális üzleteket gyakran az irodán kívül kötik meg. Az elektronikus megrendeléseket nyilván az irodában veszik fel, az ember-ember közötti kapcsolat azonban hagyományosan a szabadban zajlik – közölte az építész.

A gyémánttőzsde környéke egyelőre pusztaság, a távolabbi jövőben egy hétmilliós települést emelnének, amit Modi miniszterelnök már most „álomvárosként” emleget. A gyémánttőzsdéhez hasonlóan fenntarthatóra tervezik abban a térségben, ahol a nyári hőmérséklet már az El Nino újbóli érkezése előtt gyakran meghaladta a 43 fokot.

(Borítókép: * 2023 Surat Diamond Bourse)

Rovatok