Index Vakbarát Hírportál

Újabb turisták rongálták meg a római Colosseumot

2023. július 23., vasárnap 11:56

Egy hónapon belül már a harmadik személy vésett a világörökséghez tartozó ókori amfiteátrum, a Colosseum falába személyes üzenetet. Az olasz kormány növelné az ehhez hasonló bűncselekmények miatt kiszabható pénzbírság összegét.

Nagy sajtóvisszhangot kapott, amikor egy Bristolban élő, bolgár származású 27 éves férfi június végén barátnője és saját nevét karistolta bele a Rómában található ókori Colosseum falába.

Az 1981-ben átadott amfiteátrum ugyanis nemcsak egy történelmi emlék, hanem Róma történelmi központjának részeként 1980 óta a világörökség része is, ennélfogva a rongálása bűncselekménynek számít, így azért akár kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetésre és 15 ezer euró, körülbelül 5,6 millió forint büntetésre is számíthat az, aki megrongálja.

Annak ellenére, hogy a férfi még bocsánatkérő levelet is írt, és emiatt világszerte számos neves médium is több cikket megjelentetett az esetről,

az azóta eltelt szűk egy hónap alatt két újabb turistát kaptak rongáláson.

Először egy 17 éves svájci tinédzsert kaptak rajta július 14-én, ahogy a monogramját vési bele Róma egyik leghíresebb látványosságába július 14-én, másnap pedig egy szintén 17 éves, német állampolgár tett hasonlóan – előbbiről még videófelvétel is készült.

A 17 éves svájci lány tettéről egy éppen csoporttal lévő idegenvezető készített felvételt, aki miközben a csoportjához beszélt, előkapta a telefonját, hogy levideózza az esetet. A fiatalkorút szüleivel együtt az olasz rendőrség ki is hallgatta. Sajtóbeszámolók szerint a család azzal érvelt, hogy a lányuk még gyerek, és nem rossz szándékból véste rá a még 1982-ben átadott épület falába a monogramját.

Azonban nem telt el sok idő, már másnap egy német kiskorú tett hasonlóan, akit viszont egy idegenvezető helyett a rendőrség kapott rajta a vandalizmuson, tehát bűncselekménynek minősülő karistoláson.

Mint arra az Euronews emlékeztet, az olasz kormány még áprilisban nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot, amely növelné a büntetést műalkotások vagy kulturális helyszínek rongálása esetén.

A Giorgia Meloni által vezetett kormány a maximum 15 ezer euró helyett 10 és 60 ezer euró között határozná meg a kiszabható bírság nagyságát

– tehát jelenlegi árfolyamon körülbelül 3,79 és 22,77 millió forint közötti összeget kellene fizetnie azoknak, akik például a Colosseumba vésnének valamit.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter a törvényjavaslatot dicsőítette, és azzal érvelt annak elfogadása mellett, hogy „a műemlékek elleni támadások mindenki számára gazdasági kárt okoznak”, a megtisztítás és a restaurálás pedig magas költségekkel jár, hiszen ahhoz magasan képzett szakemberek és költséges eszközök szükségesek.

Aki ezeket a cselekményeket végrehajtja, vállalnia kell az anyagi felelősséget

– fogalmazott.

Jelenleg mind az Egyesült Királyságban élő 27 éves férfi, mind a két újabb rongáló ellen rendőrségi nyomozás zajlik, aminek lezárta után az ügyészség mérlegeli a vádemelést.

Rovatok