Index Vakbarát Hírportál

Elszabadultak az indulatok Izraelben, miután elfogadták a vitatott bírósági törvényt

2023. július 24., hétfő 16:47

A Likud vezette koalíció második olvasatban is jóváhagyta a legfelsőbb bíróság felügyeleti jogkörének korlátozását célzó törvényjavaslatot. Mindeközben az országban erőteljes demonstrációk kezdődtek.

Már délelőtt ülő demonstráció kezdődött az izraeli parlamenthez, a Knesszethez vezető útnál. Lovas rendőröket kellett később bevetni, hogy szétzavarják a tiltakozókat. A parlamentben a második olvasatot megelőzően a beterjesztő izraeli igazságügyminiszter ismételten védelmébe vette a javaslatot.

Amikor szavazásra terjesztették fel a tervezetet, az ellenzéki képviselők felálltak és elhagyták az üléstermet –  írta az al-Jazeera. Így – hasonlóan a hónap eleji első voksoláshoz  ezúttal is 64 jobboldali voksával fogadták el a törvényjavaslatot a 120 fős Knesszetben. A módosítás hatályba lépéséig még egyszer szavazni kell róla. 

Az igazságügyi reform nagyon megosztja az izraelieket.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a tervezet veszélyezteti a hatalmi ágak szétválasztását, megszűnik egy fontos kontroll az önkényes döntéshozatal megakadályozására, és ez akár diktatúrához is vezethet az országban.  

Mások viszont támogatják a tervezetet, mert azt mondják, hogy választott képviselők, ne pedig nem választott bírák mondják ki a döntő szót politikai döntésekről és kinevezésekről.  A jobboldal korábban erősen bírálta a legfelső bíróságot, amikor az egyszerűen „ésszerűtlennek" minősítette Netanjahu kormányfő egyik jelöltjét, akiről tudott volt, hogy korábban már elítélték korrupció és adócsalás miatt.

Izraelben  március elején kezdődtek országos tüntetések a jogrendszer átalakítását célzó törvényjavaslat miatt, amely a tiltakozók szerint egyértelműen gyengítené az igazságszolgáltatás hatáskörét.

Rovatok