Index Vakbarát Hírportál

Bár nincs meg a többsége, megkísérli a kormányalakítást a Néppárt Spanyolországban

2023. július 24., hétfő 08:18

A spanyolországi választásokon győztes konzervatív Néppárt megpróbál kormányt alakítani annak ellenére, hogy nem szerzett abszolút többséget a parlamentben − jelentette ki Alberto Núnez-Feijóo pártelnök hétfő hajnalban, miután köszönetet mondott támogatóinak a párt madridi székházánál.

A belvárosi épület előtt összegyűlt hatalmas tömeg spanyol zászlókat lengetve, üdvrivalgással, skandálással ünnepelte az eredményt, amellyel az eddigi legnagyobb ellenzéki erő 3 millió szavazattal növelte négy évvel ezelőtti támogatottságát és 47 mandátummal parlamenti képviseletét − közölte az MTI. 

Alberto Núnez-Feijóo hangoztatta, a spanyolok szavazataikkal azt üzenték a pártoknak, hogy folytassanak párbeszédet.

A legtöbb szavazatott kapott párt jelöltjeként kötelességem megnyitni a párbeszédet, és megpróbálni kormányozni országunkat a választási eredményeknek megfelelően

− fogalmazott.    

Hangsúlyozta: „senki se essen kísértésbe, hogy akadályozza ezt a folyamatot”, és a pártok közül külön nevesítette a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE).    

Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, az 1,3 százalékos szavazatkülönbséggel második helyen végzett PSOE főtitkára szintén a spanyol fővárosban szólt szavazóihoz. „Sokkal többen vagyunk, akik azt akarják, hogy Spanyolország előrehaladjon, mint azok, akik azt akarják, hogy a PP és Vox által kijelölt visszafejlődés útján menjen” − mondta.    

Véleménye szerint a szavazók döntése világos, „megbukott az a blokk, amely mindannak a haladásnak teljes hatályon kívül helyezését javasolta, amit elértünk az elmúlt négy évben”.    

Nagyon szoros lett a választás eredménye

A politikus mindezzel arra utalt, hogy

a két nagy jobboldali párt, a PP és a tőle magát jobbra pozicionáló VOX közösen sem rendelkezik a 350 fős parlament kormányzóképes többségét jelentő 176 mandátummal.  

Santiago Abascal, a VOX elnöke nagyon rossz hírnek nevezte, hogy Pedro Sánchez még a választásokat elveszítve is akadályozhatja a PP kormányalakítását. Sőt, akár még kormányozhat is „a kommunizmus, a terrorizmus és a szeparatizmus támogatásával” − tette hozzá a többi, parlamentbe jutott baloldali, baszk nacionalista és katalán függetlenségi pártra utalva. 

Megismételte, hogy a mozgósítás visszafogása érdekében egyes sajtóorgánumok a kampányban manipuláltak, és a VOX démonizálására apelláltak.

Hangsúlyozta: továbbra is ellenállnak, és akár ellenzékben, akár egy megismételt parlamenti választásokon, de nem fognak csalódást okozni azoknak a szavazóknak, akik ismét a harmadik politikai erővé tették a pártot.

Yolanda Díaz, a parlamentbe negyedikként bejutó, újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar elnöke arról beszélt a 31 mandátumos eredményt ünneplő szimpatizánsok előtt, hogy a választásokon a demokrácia nyert és megerősödött.

Bejelentette: párbeszédet kezdeményez az ország minden „demokrata és progresszív” politikai erejével azért, hogy biztosítsák Spanyolország kormányát.

Rovatok