Index Vakbarát Hírportál

Lemondta turnéját a zenekar, amelynek férfi tagjai a színpadon csókolóztak Malajziában

2023. július 24., hétfő 08:36

Sajnos a jelenlegi körülmények között lehetetlen folytatni a fellépéseket – írták.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, a The 1975 nevű brit zenekarnak Malajziában félbeszakították a koncertjét a szervezők, miután a zenekar énekese és basszusgitárosa az ázsiai országban megsértettek egy LMBTQ-ellenes törvényt azzal, hogy a színpadon csókolóztak – az énekes Matty Healy és a basszusgitáros Ross MacDonald így tiltakozott az ellen, hogy az ázsiai országban a homoszexualitás bűncselekménynek számít, amiért akár húszéves börtönbüntetésre is ítélhetnek valakit.

A 18 számosra tervezett koncert így már a 8. szám után véget ért, sőt a maláj kormány amellett, hogy kitiltotta a zenekar tagjait Malajziából, még az előzetesen további három napig tartó fesztivált is eltörölte.

Ugyanakkor nem várt következménye lett annak, hogy a Matty Healy énekes által vezetett zenekar ily módon tiltakozott a maláj törvények ellen, ugyanis

a zenekar lemondta az ázsiai turnéjának maradék állomásait.

Rövidre vágták

A The 1975 közleménye röviden csak úgy fogalmaz, hogy „sajnos a jelenlegi körülmények között lehetetlen folytatni a tervezett fellépéseket” – így nem tartják meg sem az indonéziai, sem a tajvani koncertjeiket, számol be róla a Sky News.

A zenekar nem részletezi az okokat, ugyanakkor a BBC hozzáteszi, hogy Malajziához hasonlóan muszlim többségű Indonéziában ugyan nem illegális, de kerülik a homoszexualitást – mindössze csak egy provinciában számít illegálisnak –, míg a Kínai Köztársaságban (Tajvan) 2019-ben fogadtak el egy törvényt az azonos nemű párok házasságának engedélyezéséről.

Így jelenleg nem tudni, hogy pontosan mi állhat a zenekar rövidre vágott turnéja mögött, és mik lehetnek pontosan azok a körülmények, ami miatt lemondani kényszerültek az előre tervezett fellépéseket.

Mint arról szombaton beszámoltunk, Healy a koncerten először arról beszélt, hibát követett el, amikor a malajziai koncertre elfogadták a meghívást, mert nem néztek utána a helyi törvényeknek. Mielőtt megcsókolta volna basszusgitárosát, úgy fogalmazott, „k*rvára nem látom az értelmét annak, hogy meghívják a The 1975-ot egy országba, ahol megmondják nekünk, kivel szexelhetünk”.

Az elcsattant csók után nem sokkal Healy már arról beszélt, hogy sajnos a koncert ezennel véget ért, mivel kitiltották őket Kuala Lumpurból.

Nem ez az első eset

Egyébként nem ez az első eset, hogy Matty Healy egy férfi megcsókolásával tiltakozik az adott ország LMBTQ-ellenes törvényei ellen a koncertjén.

A dalaiban gyakran a szexualitást körbejáró énekesen legutóbb 2019-ben az Arab Emírségekben akadtak ki, amiért akkor is ily módon tiltakozott az ország LMBTQ-ellenes törvényei ellen – az arab országban a homoszexualitás törvényellenesnek számít, és 10 éves börtönbüntetéssel büntetendő.

Az akkori eset után a brit énekes azt írta közösségi oldalára, hogy ugyan csodálatos volt a koncert, de nem hiszi, hogy a „viselkedése miatt” visszaengedik őket valaha is, viszont hozzátette, hogy a jövőben sem viselkedne másképp, ha ilyen lehetőség lenne.

Rovatok