Index Vakbarát Hírportál

Tovább folyik a harc Donald Trump és egykori buldogja között

2023. július 24., hétfő 12:42

Michael Cohen, Donald Trump egykori személyes ügyvédje és problémamegoldója megegyezéssel zárta le azt a pert, amelyben azzal vádolta a Trump Organisation-t, hogy nem fizette ki a volt amerikai elnöknek végzett munkája miatt neki járó több millió dolláros jogi számlákat.

Mindkét fél ügyvédei pénteken, három nappal a per tervezett kezdete előtt egy New York-i manhattani állami bíróságon tartott meghallgatáson hozták nyilvánosságra a megegyezést. Az egyezség feltételei nem nyilvánosak. Cohen és a Trump Organization egyik ügyvédje nyilatkozatot adott ki, miszerint az ügyet „minden fél számára kielégítő módon rendezték” − írta meg a Reuters.

Cohen, aki egykor határozottan támogatta Trumpot, mostanra hangos kritikusává vált. 2020-as memoárja, a Disloyal (Hűtlen) a New York Times bestsellere volt.

Azt állította, hogy a Trump-szervezet felrúgta a számlái kifizetéséről szóló megállapodást, miután együttműködött több, a volt elnöknek végzett munkájáról szóló vizsgálatban.

Ezek között szerepeltek a 2016-os választásokba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatok, valamint Trump azon erőfeszítései, hogy elhallgattasson olyan nőket, akik azt állították, hogy viszonyuk volt vele.

Cohen 2019 márciusában adta be a keresetet, hogy megszerezze az 1,9 millió dollárnyi ügyvédi díjat, valamint azt az 1,9 millió dollárt, amelyet egy büntetőügyben elveszített. A Trump-szervezet ezek egy részét ki is fizette.

Volt ügyvédje lesz a koronatanú az egykori elnök büntetőperében

A pénteki egyezség ellenére Cohen várhatóan a vád egyik koronatanúja lesz Trump ellen a jövő márciusi büntetőperben.

Ez az ügy a Cohen által a pornósztár Stormy Danielsnek fizetett és Trump által számára visszafizetett pénzekről szól. A nőnek azért fizettek, hogy a 2016-os elnökválasztás előtt elhallgassa a Trumppal való állítólagos viszonyát, amelyet a volt elnök egyébként tagad.

Cohen egy floridai szövetségi bíróságon egy Trump által beadott 500 millió dolláros kereset elutasítását is indítványozta.

Ebben az ügyben Trump azzal vádolta Cohent, hogy megsértette az ügyvédi magatartásra vonatkozó etikai szabályokat azzal, hogy könyveiben és a médiában „bizalmas információkat” fedett fel és „valótlanságokat terjesztett”, valamint azzal, hogy rasszistának nevezve őt, rontotta a hírnevét.

Az elnöki posztra ismét pályázó republikánus Trumpnak számos más jogi problémával is szembe kell néznie.

Ezek közé tartozik a jövő májusban Floridában esedékes büntetőper, amelyet azzal a váddal indítanak, hogy illegálisan titkos dokumentumokat vitt el a Fehér Házból, és hazudott azoknak a tisztviselőknek, akik megpróbálták visszaszerezni azokat.

Trumpnak emellett lehetséges vádakkal kell szembenéznie azzal is, hogy felbújtóként elősegítette a Capitolium ostromát. 

Cohent hároméves börtönbüntetésre ítélték, miután 2018-ban bűnösnek vallotta magát kampányfinanszírozás megsértésében és adócsalásban. A büntetését azóta már letöltötte, részben börtönben, részben otthonában a koronavírus-járvány miatt.

Rovatok