Index Vakbarát Hírportál

Ítélet született a 2016-os brüsszeli terrortámadások ügyében

2023. július 25., kedd 21:18

Egy belga bíróság nyolc férfit talált bűnösnek gyilkosságban és gyilkossági kísérletben a harminckét ember halálát és háromszáznegyven ember sérülését okozó 2016-os brüsszeli iszlamista terrortámadások elkövetőinek perében.

Az elítéltek között van Salah Abdeslam is, a 2015-ös párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, akinek franciaországi elítélése után Belgiumban is bíróság elé kellett állnia a Brüsszelben elkövetett támadások miatt.

A büntetéseket később szabják ki, a vádlottakat 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. A DailyMail információi szerint legkorábban szeptemberben születhet ítélet. A tárgyalás hét hónapon keresztül zajlott. 

A terrorakció

A terrorszervezet 2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet. A támadásokban 32-en meghaltak – köztük a három elkövető is –, háromszáznegyvenen megsebesültek.

A sebesültek között két magyar is volt. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára. 

A túlélők egy csoportja is meghallgatta az ítéletet, és az eljárás során támogatták egymást. Az egyik túlélő arról beszélt az ítélethirdetés után, hogy reméli, egyszer túlteszik magukat a történteken.

Rovatok