Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök vitték el a tüntetés sűrűjébe csöppenő Greta Thunberget

2023. július 25., kedd 07:18

Greta Thunberget hétfőn erőszakkal távolította el a rendőrség egy tüntetésről a svédországi Malmőben, néhány órával azután, hogy a helyi bíróság pénzbírsággal sújtotta a fiatal klímaaktivistát, amiért a múlt hónapban egy hasonló tüntetésen nem engedelmeskedett a rendőrség felszólításának.

A 20 éves Greta Thunberg (akit már korábban is elvitt a rendőrség) a bírósági eljáráskor elismerte, hogy nem engedelmeskedett a rendőrségi utasításnak, de ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, hogy szükségből cselekedett.

„Abszurd, hogy azok fizetnek, akik a tudományért küzdenek” – mondta újságíróknak a malmői kerületi bíróságon.

Greta Thunberg és a Reclaim the Future csoport más aktivistái június 19-én útját állták az olajszállító teherautóknak a malmői kikötőben. Azért emeltek vádat ellene, mert a rendőrség felszólítására nem távozott.

A hétfői ítélethirdetés után Greta Thunberg és más aktivisták visszamentek a malmői kikötőbe, a rendőrség pedig ismét elvitte őket, mert elállták a forgalmat, írja a Reuters.

A híres klímaaktivista korábban azt mondta a bíróságnak, hogy tettei indokoltak voltak. „Úgy vélem, hogy olyan vészhelyzetben vagyunk, amely életet, egészséget és vagyont fenyeget. Számtalan ember és közösség van veszélyben rövid és hosszú távon egyaránt” – jelentette ki.

A bíróság 1500 svéd korona (50 ezer forint) pénzbüntetést szabott ki Greta Thunbergre, valamint kötelezte arra, hogy fizessen be további 1000 koronát (33 ezer forintot) a svédországi bűncselekmények áldozatai számára létrehozott alapba.

Rovatok