Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak az Izraeli orvosok, miután a bíróságok a politika kézi vezérlése alá kerültek

2023. július 25., kedd 15:36

Az izraeli orvosok 24 órás sztrájkba kezdtek, az újságok pedig címlapjukon egész oldalas fekete hirdetésekkel jelentek meg, miután a Benjámin Netanjahu vezette kormány által benyújtott, és a Kneszet által hétfőn elfogadott első igazságügyi változtatások sokak szerint veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét.

„Fekete nap az izraeli demokrácia számára” – írták az egyik hirdetés feladói, akik magukat aggódó high-tech dolgozóknak nevezték.

Az orvosi kamara közben sztrájkra szólította fel az orvosokat, mert a törvény megszüntette annak lehetőségét, hogy a legfelsőbb bíróság „észszerűtlenségre“ hivatkozva felülbírálhassa az esetleges kormányzati beavatkozást az egészségügyi minisztérium munkatársainak döntéseibe − közölte az MTI.

A 24 órás sztrájk a kamara közlése szerint nem vonatkozik Jeruzsálemre.

A kormány arra akarja kötelezni az orvosokat, hogy térjenek vissza a munkahelyükre.

Izraelben hónapok óta folynak a tüntetések, és a Kneszet szavazása után, hétfőn este ismét ezrek vonultak az utcára. A demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel.

Az Izraelt hagyományosan támogató Egyesült Államok a szavazás eredményét „sajnálatosnak” nevezte.

A hétfőn elfogadott törvényjavaslat az igazságügyről készített nagyobb javaslatcsomag része. Bírálói szerint a terv aláássa az izraeli demokráciát.

Rovatok