Index Vakbarát Hírportál

Korlátozott jogkörrel működik tovább a leköszönő spanyol kabinet

2023. július 25., kedd 22:03

A vasárnapi spanyol választásokról hivatalos végeredmények még nem érkeztek, de a felmérések szerint a jobboldali Néppárt nyerte a választásokat. A leköszönő kabinet korlátozott jogkörrel működik tovább az új kormány beiktatásáig.

A spanyolországi választások után a leköszönő kabinet ügyvivő kormányként működik majd az új kabinet beiktatásáig – írja az MTI.

Az ügyvivő kormány feladata a spanyol jogszabályok szerint pusztán a napi ügyek kezelésére korlátozódik, ebben a korlátozott jogkörben nem terjeszthet be törvényjavaslatot a parlamentnek, ugyanakkor rendkívüli esetekre alkothat törvényerejű rendeletet.

Mariano Rajoy és Pedro Sánchez volt ügyvivő miniszterelnökök tartják az ügyvivői státusz rekordját Spanyolországban. Rajoy 314 napig, Sánchez 254 napig volt ügyvivő kormányfő, mivel a parlamenti választásokon a nyertes párt nem rendelkezett a kabinet megalakításához szükséges többséggel.

Emiatt Spanyolországban 2015 és 2019 között négy alkalommal tartottak parlamenti választásokat. 2019 után alakult meg Spanyolország történetének első koalíciós kormánya, a Sánchez-kabinet.

A július 23-i választásokat az eddigi ellenzéki, konzervatív Néppárt nyerte. Július 31. után közlik a hivatalos végeredményt.

Alberto Núnez-Feijóo, a konzervatív Néppárt elnöke közölte, a parlamenti többség hiánya ellenére is megpróbál kormányt alakítani, továbbá azt, hogy keresi az együttműködés lehetőségét több párttal is, valamint kérte Pedro Sánchezt, hogy ne akadályozza a kormányalakítását.

Az új törvényhozás augusztusban tartja majd ülését, ezután VI. Fülöp király konzultációra hívja a pártvezetőket, hogy felmérje, mely pártnak van esélye kormányt alakítani.

A spanyol jogszabályok előírják, hogy a törvényhozásnak két hónapja van megváltoztatni az ország miniszterelnökét, ellenben új választásokat kell kiírni.

Rovatok