Index Vakbarát Hírportál

Putyin teljesen lefagyott amikor a Wagner-csoport megindult Moszkva ellen

2023. július 26., szerda 17:54

Hírszerzési információk szerint az orosz elnök órákon keresztül teljesen döntésképtelen volt, amikor tudomást szerzett Prigozsin lázadásáról.

Amikor Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője június 24-én reggel puccskísérletet indított, Vlagyimir Putyin teljesen lefagyott és képtelen volt határozottan cselekedni ukrán és egyéb európai hírszerzési tisztviselők szerint. A hírszerzési adatok szerint a nap nagy részében az orosz elnök nem adott ki parancsokat.

Az orosz elnököt az ország biztonsági szolgálatai legalább két-három nappal korábban figyelmeztették, hogy Prigozsin egy lehetséges lázadásra készül − derül ki a The Washington Posttal megosztott hírszerzési értékelésekből. Több stratégiai fontosságú létesítményben lépéseket tettek a biztonság megerősítésére, köztük a Kremlben, ahol az elnöki gárda létszámát növelték, és több fegyvert osztottak ki, de ezeken kívül nem történtek intézkedések.

Putyinnak volt ideje meghozni a döntést, hogy felszámolja a lázadást és letartóztassa a szervezőket. Aztán amikor a puccskísérlet valóban elkezdődött, minden szinten bénultság uralkodott... Teljes volt a megdöbbenés és a zűrzavar. Sokáig nem tudták, hogyan reagáljanak

− mondta az egyik, névtelenséget kérő európai hírszerzési tisztviselő.

A nyugati kormányok tisztviselői által megerősített beszámoló a Kremlben uralkodó bénultságról és zűrzavarról összhangban van William J. Burns CIA-igazgató múlt heti nyilvános megjegyzéseivel, miszerint a zendülés 36 órájának nagy részében az orosz biztonsági szolgálatok, a hadsereg és a döntéshozók „sodródni látszottak”.

Úgy tűnik továbbá, Putyin fél attól, hogy közvetlenül fellépjen egy olyan renegát hadúr ellen, aki évtizedek óta támogatja az orosz biztonsági intézményrendszert. Prigozsin a Kreml globális műveleteinek szerves részévé vált azáltal, hogy dezinformációt terjesztő trollfarmokat működtetett az Egyesült Államokban, valamint félkatonai műveleteket hajtott végre a Közel-Keleten és Afrikában, mielőtt hivatalosan is Oroszország Ukrajna elleni háborújának élharcosává vált.

A két férfi hosszú ideje tartó szimbiózisa, akik először az 1990-es évek elején találkoztak Szentpéterváron, rávilágított Putyin a háború miatt a végsőkig feszített, a rivális klánokat egymás ellen hangoló vezetési stílusának gyengeségeire.

Nem hitték el, hogy ilyen megtörténhet

Az európai hírszerzési tisztviselők szerint mivel a Kreml felső vezetésétől nem kaptak utasításokat, a helyi parancsnokok magukra maradtak, amikor Prigozsin csapatai behatoltak a dél-oroszországi Rosztov városába, elfoglalták az orosz hadsereg ottani parancsnoki központját, majd bevonultak Voronyezsbe, mielőtt északabbra, Moszkva felé vették az irányt.

Egyértelmű parancs nélkül a helyi katonai és biztonsági vezetők úgy döntöttek, hogy nem próbálják meg megállítani az erősen felfegyverzett Wagner-csapatokat.

A biztonsági tisztviselők szerint helyi szinten sokan nem tudták elhinni, hogy a Wagner-lázadás megtörténhet a Kremllel való megállapodás nélkül. Annak ellenére, hogy Putyin a lázadás reggelén rendkívüli televíziós beszédet intézett a nemzethez, amelyben kemény fellépést ígért a lázadók megállítására, és Prigozsin ellen elfogatóparancsot adtak ki.

„A helyi hatóságok nem kaptak semmilyen parancsot a vezetéstől” − mondta egy magas rangú ukrán hírszerzési tisztviselő. „A mi szempontunkból ez a legfontosabb jele az Oroszországon belüli toxikus helyzetnek. A tekintélyelvű rendszer úgy van kialakítva, hogy a vezetés világos parancsa nélkül az emberek nem tesznek semmit. Amikor a vezetés összezavaródik, akkor ez helyi szinten még erősebben tapasztalható”.

A hírszerzési információk segítenek megmagyarázni azt, amit Putyin uralma legnagyobb kudarcának tartanak: hogyan tudott Prigozsin zsoldoshadserege, amely Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök leváltását követelte, Moszkvától 200 kilométeren belülre vonulni anélkül, hogy ellenállásba ütközött volna?

A Kremlben uralkodó zűrzavar azt is tükrözi, hogy Oroszország biztonsági és katonai intézményrendszerén belül egyre mélyül a szakadék az ukrajnai háború irányítása miatt, és sokan, köztük a biztonsági szolgálatok és a hadsereg felsőbb rétegeiben lévők támogatják Prigozsin törekvését Oroszország legfelsőbb katonai vezetésének eltávolítására.

Oroszország a maffia törvényei szerint működik

A biztonsági intézményrendszeren belül mások azonban elborzadtak azon, hogy a lázadás azt mutatta: a Kreml valójában egy fogatlan oroszlán, és meg voltak győződve arról, hogy Oroszországban előbb-utóbb egy hosszú, kaotikus időszak fog elkezdődni. 

Zűrzavar uralkodott. Lehet vitatkozni a mélységéről, de tényleg nem volt egyetértés. Hallottunk mindenféle nyilatkozatot, azok azonban nem mindig voltak következetesek... Egy ideig nem tudták, hogyan reagáljanak

− mondta az orosz diplomáciai körök egyik magas rangú tagja. 

A Kreml passzivitása a válság idején a szakértők szerint szerint jelentősen meggyengítette Putyint.

Az elnök olyan ember képét mutatta magáról, aki kritikus helyzetekben nem képes komoly, fontos és gyors döntéseket hozni. Egyszerűen elbújt. Ezt az orosz lakosság nagy része nem értette meg. De Putyin elitje nagyon is jól értette. Ő többé már nem a biztonságuk és a rendszer stabilitásának a garanciája

− mondta Gennagyij Gudkov, az orosz biztonsági szolgálatok egykori ezredese, aki ma száműzetésben élő ellenzéki politikus.

Oroszország a maffia törvényei szerint működik. És Putyin megbocsáthatatlan hibát követett el. Már nincs meg az a látszat, hogy ő a legkeményebb srác a városban

− mondta egy magas rangú moszkvai pénzember, aki kapcsolatban áll az orosz titkosszolgálatokkal. 

A hírszerzés azt hitte, hogy Prigozsin csak blöfföl

Amikor a biztonsági szolgálatok információi arra utaltak, hogy Prigozsin valamiféle lázadást szervezhet, a hírszerzés egy része úgy vélte, az előkészületek csupán blöffként szolgálnak, hogy növeljék a nyomást, és nagyobb befolyást szerezzenek − mondta az egyik európai biztonsági tisztviselő.

A Wagner összefonódása az orosz hírszerzéssel − a Wagner felső vezetésében az orosz katonai hírszerzés korábbi tagjai dolgoznak −, valamint a szíriai, líbiai és afrikai műveletekben játszott vezető szerepe, ahol kiterjedt bányászati jogokhoz jutott, azt jelentette, hogy Putyin számára lehetetlen volt gyorsan lenullázni Prigozsin műveleteit − mondta Vladimir Osecskin, emigrációban élő emberi jogi aktivista, aki számos volt Wagner-zsoldossal készített interjút. 

Prigozsin több mint húsz évig dolgozott Putyinnak és csapatának. Rengeteget tett az érdekeikért egy sor országban. És hatalmas mennyiségű információval rendelkezik róluk

− fogalmazott Osecskin.

Rovatok