Index Vakbarát Hírportál

Fokozott biztonsági kockázatokra figyelmeztetett a svéd belbiztonsági szolgálat

2023. július 26., szerda 16:04

Fokozott biztonsági kockázatokra figyelmeztetett szerdán a Säkerhetspolisen svéd belbiztonsági szolgálat az országban történt Korán-égetések miatt.

A néhány szűk csoport által Svédországban és Dániában iszlámellenes szándékkal elkövetett Korán-égetések számos iszlám országban dühös tiltakozásoknak szolgáltattak okot.

Különösen heves reakciókat váltottak ki Irakban, ahol a kormány ki is utasította a svéd nagykövetet, miután Bagdadban tüntetők behatoltak a svéd nagykövetségre és felgyújtották azt – adta hírül az MTI.

A svéd SVT rádióállomás hétfői jelentése szerint a szervezők lemondtak ugyan egy szombatra tervezett Korán-égetést, de további akciókat terveznek.

A belbiztonsági szolgálat közleménye szerint Svédország hírneve szenvedett csorbát a már jó ideje tartó dezinformációs kampányhoz köthető akciók miatt. Ennek tulajdoníthatóan a hagyományosan toleráns imázs helyett Svédországot most már sok helyen az iszlámmal és a muszlimokkal szemben ellenséges országnak tekintik.

Elterjedt az a nézet is, hogy Svédországban „tolerálják a muszlimok elleni támadásokat”, és a hatóságok „elrabolják” a muszlim gyermekeket. „Mindez összességében valószínűleg növeli az erőszakos iszlamista környezetből származó személyek általi fenyegetést” – írja a közlemény.

A jelentés szerint a svéd biztonsági szolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik a svéd állampolgárok és a svéd érdekeltségek elleni külföldi fenyegetéseket. A terrorkészültség továbbra is az öt fokozat közül a harmadikon áll, folyamatos felülvizsgálat alatt – közölte a hivatal.

Rovatok