Index Vakbarát Hírportál

Újabb vádak merültek fel Donald Trump ellen, a volt elnök szerint csak „parasztvakítást” követett el

2023. július 28., péntek 16:48

Jack Smith különleges ügyész további bűncselekményekkel vádolta meg Donald Trump volt elnököt a hivatalából való távozása után a titkos elnöki iratok kezeléséről szóló vizsgálatban.

A volt elnök ellen egy további vádpontot emeltek nemzetvédelmi információk szándékos visszatartása, és két továbbit az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, amelyek abból erednek, hogy állítólag megpróbálta törölni a Mar-a-Lagóban, a belső térfigyelő kamerákkal készült felvételeket, miután a nyomozók átadták Trumpnak a hivatalos kérelmet, hogy adja át a birtokában lévő anyagokat − közölte a The Daily Wire.

Az újabb vádak egyik legfontosabb eleme, hogy az ügyészek birtokában van az a dokumentum, amelyet Trump 2021 júliusában bedminsteri golfklubjában egy rögzített interjú során mutatott meg egy írónak és egy kiadónak.

Miután először vádat emeltek ellene az ügyben, Trump a médiának adott interjúkban azt állította, hogy nem mutatott meg semmilyen dokumentumot, és arról volt szó, hogy csak túlzóan „hősködött”.

Azt mondanám, hogy csak hősködés volt, amolyan parasztvakítás. Dumáltam, szimpla papírokat tartottam fel, és úgy tettem, mintha titkos dokumentumok lennének. De nem voltak nálam dokumentumok. Nem voltak nálam semmilyen dokumentumok 

− mondta Trump. 

Az új pótvádirat azonban egyértelművé teszi, hogy az ügyészek már birtokában vannak a dokumentumnak.

„A dokumentum, amelyet Trump úr birtokolt és mutatott be 2021. július 21-én, a 32. vádpontként szerepel ebben a pótvádiratban” − áll a szövegben.

A hangfelvétel kulcsfontosságú bizonyíték lehet

Az ügyészek elmondták, hogy 2022. június 3-án, amikor az FBI ügynökei Mar-a-Lagóban voltak, és titkos dokumentumokat gyűjtöttek, észrevették, hogy a raktárhelyiség közelében térfigyelő kamerák vannak. Néhány héttel később az igazságügyi minisztérium felvette a kapcsolatot Trump csapatával, és értesítette őket, hogy szükségük van az említett kamerák videofelvételeire.

Trumpot elnöki szárnysegédjével és egy karbantartó munkással együtt vádolták meg a birtokon készült biztonsági felvételek törlésének kísérletével.

Mint azt megírtuk, a 2021 nyarán készült hangfelvétel kulcsfontosságú bizonyíték lehet a Donald Trump ellen folytatott eljárásban.

A felvételen van egy olyan pillanat, amikor Donald Trump mintha azt jelezné, hogy a kezében egy titkos Pentagon-dokumentumot tart, amely Irán megtámadásának terveit tartalmazza.

A felvételen a papír zörgése is hallható, majd Donald Trump a következőt mondja az illetéktelen füleknek:

Ezeket a papírokat a hadsereg készítette, és nekem adták. Elnökként feloldhattam volna a titkosítását, de erre már nincs lehetőségem. Szóval ez még mindig titok.

Donald Trump és az exelnök tanácsadói ezek után Hillary Clintonon kezdtek viccelődni. „Hillary bizonyára mind kinyomtatta volna” – mondta az egyik alkalmazottja, mire Donald Trump azt mondta: „Nem, ő elküldte volna Anthony Weinernek.” Erre mindannyian nevetésben törtek ki.

Rovatok