Index Vakbarát Hírportál

Demkó Attila szerint semmi értelmük nincs a Moszkva elleni dróntámadásoknak

2023. július 28., péntek 21:19

Ukrajna ismételten elszigetelt dróntámadást hajtott végre Moszkvában. Az MCC geopolitikai műhelyének vezetője szerint az ilyen akciók emelhetik a morált, de akár rendkívül visszás módon is sikerülhetnek.

Ukrán dróntámadás érte Moszkvát, az orosz légvédelem megsemmisítette az eszközt, ami nem okozott károkat, és halálos áldozat sincs − közölte a Telegramon az orosz védelmi minisztérium. Korábban zuhant már le ukrán drón az orosz főváros központjában, a Komszomolszkaja sugárúton és a Kremlnél is. 

Demkó Attila szerint Ukrajna valószínűleg átalakított, de eredetileg polgári felhasználásra kapható eszközt használt. A polgári életben ezek sokszor megvásárolhatók. Általában kínai drónokat alakítanak át, és ezekkel támadják Moszkvát, illetve Oroszország más területeit, illetve az Oroszország által elfoglalt Krímet − mondta el a Matthias Corvinus Collegium (MCC) geopolitikai műhelyének vezetője az InfoRádiónak.

Az ilyen támadásoknak semmilyen katonai céljuk nincs, ez kizárólag a PR-ról és a morálról szól. De áttételesen a morálnak is van haszna. Ha az ukrán közvélemény úgy érzi, hogy Ukrajna vissza tud vágni, az erősítheti a harci készséget

− fogalmazott. 

A szakértő szerint azonban egy civil sebesültekkel vagy polgári áldozatokkal járó támadás kifejezetten kontraproduktív lehet az ukránoknak. Ha a drónok például egy olyan helyet találnak el, ahol gyerekek vannak, az komolyan visszaüthet.

Rovatok