Index Vakbarát Hírportál

Agyműtéttel gyógyíttatták volna szülei India első nyíltan meleg hercegét

2023. július 29., szombat 14:53

India első nyíltan meleg hercege elmondta, szülei megpróbálták rávenni, hogy vesse alá magát agyműtétnek, hogy megváltoztassa a szexuális orientációját.

Manvendra Singh Gohil herceg elmondta, hogy megalázónak érezte, amikor édesanyja és édesapja orvosi segítséget kértek, miután elmondta nekik, hogy meleg − közölte a Sky News

A csatorna nyomozása közben kiderült, hogy Indiában az orvosok még mindig kínálnak melegek számára helyreállító terápiát, annak ellenére, hogy a széles körben diszkreditált gyakorlatot az ország szabályozó hatóságai „orvosi kötelességszegésnek” tekintik.

Gohil herceg, a gudzsaráti Rajpipla maharadzsa örököse jogi eljárást indított az indiai legfelsőbb bíróságon, hogy megpróbálja elérni a konvertáló terápia teljes betiltását. A bíróság jelenleg is tárgyalja a melegházasság legalizálására irányuló kérelmet az országban.

A férfi a Sky Newsnak elmondta, hogy a szülei megpróbálták „visszafordítani” őt:

Ez a diszkrimináció és az emberi jogok megsértésének abszolút esete volt. Akár herceg vagyok, akár nem herceg, a szülőknek nincs joguk ahhoz, hogy a gyermekeiket ilyen kínzásnak tegyék ki.

Gohil herceg elmondta, hogy a szülei abban a reményben kerestek fel orvosokat, hogy „agyműtétet végeznek rajtam, sőt elektrosokk-terápiára is kényszerítenek”.

A kísérleteik végül elbuktak, mert az Egyesült Államokban, ahol a „kezelést” kérték, az orvosok megtagadták a műtétet, miközben rámutattak, hogy a homoszexualitás nem mentális rendellenesség.

Nem történt meg végül, de képzeljék el, mennyi zaklatáson, megaláztatáson kell keresztülmennie valakinek, hogy elviselje ezt a fájdalmat és szenvedést a szüleitől − és ez nagyon sok emberrel megtörténik Indiában

− közölte. 

Alattvalói felgyújtották a képeit 

A herceg 2006-ban került a címlapokra, amikor nyilvánosan bejelentette, hogy meleg, ami tüntetésekhez vezetett, és a dühös tömegek felgyújtották a róla készült képeket a szülővárosában.

Gohil herceg azonban azt mondta, hogy mostanra kibékült a szüleivel, és „száz százalékban” optimista, hogy jogi harca sikerrel jár, mert „az indiai igazságszolgáltatási rendszer mostanában elég nyitott”.

„Nem a szüleimet hibáztatom, nem azokat az embereket hibáztatom, akik ellenem vannak, akik gyűlölnek engem, hanem a tudatlanságukat ebben a témában. Az oktatás hiánya, a tudatosság hiánya okozza, hogy az emberek homofóbok és bigottak... A mi kötelességünk, hogy felvilágosítsuk őket, és megismertessük velük a tényeket” − mondta. 

Rovatok