Index Vakbarát Hírportál

Akár a börtönből is besétálna a Fehér Házba Donald Trump

2023. július 29., szombat 11:51

Az alkotmányban semmi sem tiltja, hogy valaki a börtönből kampányoljon.

Donald Trump pénteken kijelentette, hogy 2024-ben a börtönből is elindulna az elnökválasztáson, ha a számos büntetőjogi vádpont közül bármelyikben elítélik − közölte a The Independent

A volt elnök és jelenlegi republikánus befutó a megjegyzéseket a John Fredericks konzervatív műsorvezetőnek adott rádióinterjúban tette. A beszélgetésben Donald Trump tagadta a szövetségi ügyészek által ellene felhozott újabb vádakat, amelyek szerint ő utasította alkalmazottait a biztonsági felvételek megsemmisítésére.

Ezek biztonsági felvételek voltak. Átadtuk őket nekik. Nem is tudom, hogy miről beszélnek

− erősködött Donald Trump.

A három új vádiratot csütörtökön hozta nyilvánosságra Jack Smith amerikai különleges ügyész. Ezzel a volt elnök ellen felhozott vádak száma 40-re emelkedett. A különleges ügyész egy Mar-a-Lago-i dolgozót, Carlos De Oliveirát is megnevezte az igazságszolgáltatás akadályozására irányuló összeesküvéssel, mivel segített Donald Trumpnak a dokumentumok elrejtésében.

Az 56 éves De Oliveira állítólag azt mondta a klub egy másik dolgozójának, hogy „a főnök” azt kérte tőle, hogy semmisítse meg a biztonsági felvételeket, miután az igazságügyi minisztérium beidézte őket.

A karbantartót azzal is megvádolták, hogy hazudott az FBI-nak, amikor egy önkéntes kihallgatáson azt mondta az ügynököknek, hogy nem ő mozgatta a titkos dokumentumokat tartalmazó dobozokat Mar-a-Lagóban.

„Tegnap két alkalmazottat, rendes embereket vettek célba” − mondta Donald Trump. „Megpróbálják megfélemlíteni az embereket, hogy kiálljanak, és hazugságokat találjanak ki rólam. Mert én nem tettem semmi rosszat”.

Fredericks ezután megkérdezte Donald Trumpot, hogy ha a vádak mégis megállnák a helyüket, akkor egy esetleges elítélés hátráltatná-e az elnökválasztási kampányát.

„Hadd kérdezzem meg ezt: megkapja ezeket a vádiratokat, és végül az esküdtszék elé kerül Washingtonban, és elítélik. Ez véget vet az elnöki kampányának?” − kérdezte Fredericks.

Donald Trump erre biztosította őt arról, hogy akkor is indul, ha börtönbe kerül.

Nem, egyáltalán nem. Az alkotmányban nincs semmi olyan, ami ilyet mondana. Még a radikális baloldali őrültek is azt mondják, hogy ez nem állna meg

− mondta Donald Trump.

Az alkotmány valóban nem mondja sehol, hogy nem indulhat.

Az alkotmány szerint akkor is indulhat, ha megbolondul 

Eugene Mazo, a Seton Hall jogi professzora a Politico című lapnak azt mondta, hogy Donald Trump elveszítheti az eszét, és mégis legálisan indulhat az elnökválasztáson.

Semmi sem zárja ki, hogy Donald Trump induljon. Még egy szövetségi ítélet sem akadályozza meg. Még az sem, ha elmebeteg lenne. A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az alkotmányban foglaltak az egyedüli követelmények, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki szövetségi tisztségért indulhasson

− mondta Mazo.

Donald Trump világossá tette, hogy ezt megérti, és hogy akkor is el fog indulni a jelöltségért, ha rabruhában lesz.

Az ítélet sem akadályozna meg. Ezek az emberek betegek. Amit csinálnak, az egyenesen szörnyű

− mondta.

Rovatok