Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyint újfent megalázták

2023. július 29., szombat 11:25

Vlagyimir Putyin orosz elnök kínjában le-föl sétálgatott, és egy papírfecnire szegezte a tekintetét, miközben Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökre várakozott a Szentpéterváron zajló afrikai–orosz csúcstalálkozón. Tavaly nyáron ugyanezt játszották el az orosz vezetővel.

Ahogy arra a Bild is felhívta a figyelmet, Vlagyimir Putyinnak egyáltalán nincs ínyére a várakozás, tulajdonképpen ő az, aki arról híres, hogy várakoztatja a vendégeit a hivatalos találkozókon. Angela Merkelnek 2014-ben például 4 óra 15 percet kellett az orosz elnökre várnia.

Az ukrán háború kirobbanása óta vele szemben alkalmazzák ezt a taktikát, 2022 júliusában  Recep Tayyip Erdogan török elnök várakoztatta meg Vlagyimir Putyint.

A szentpétervári esetről Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója osztott meg egy videót a közösségi oldalán.

Tavaly szeptemberben Szadir Zsaparov, Kirgizisztán elnöke is megvárakoztatta Vlagyimir Putyint. Akkor az orosz vezető körülbelül fél percet álldogált egymagában a kamerák előtt, várakozás közben lapokat tett az asztalra, egyet-kettőt közelebből is szemügyre vett, majd nagy mosollyal köszöntötte a kirgiz elnököt.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szóvivője, Kira Jarmis a videót látva a következőket mondta:

„Tekintettel arra, hogy Putyin maga is hatalma jelének és megalázó eszközének tekinti a késést, meglehetősen furcsa látni, hogy most éppen ő az, aki várakozásra kényszerül.”

Rovatok