Index Vakbarát Hírportál

Ez a hőhullám: égési sérüléseket okoz a járda Arizonában

2023. július 30., vasárnap 15:59

Konkrétan életveszélyes sérülésekhez vezetett, hogy a levegő hőmérséklete az ötven fokot, a járdáké a száz fokot közelíti.

A CNN jelentése szerint Arizona állam Maricopa megyei kórházának égési oszálya megtelt, és a páciensek harmada jellemzően a járdára vagy útra esve szerzett égési sérüléseket.

Az Egyesült Államok ezen területét jelenleg kegyetlen hőhullám sújtja, napközben a csúcshőmérséklet eléri a 48 fokot, de az aszfalt és a beton felülete ennél sokkal magasabb, 80 fok feletti hőmérsékletre is felhevül.

A Valleywise Kórház égési osztályának vezetője, Dr. Kevin Foster elmondta, hogy aki elesik, és 10-20 percet tölt a víz forráspontjához közeli hőmérsékletű felületen, harmadfokú égési sérüléseket szenvedhet. Foster rámutatott, hogy egy esést követő pár másodperces térdelés már égési sérülést okozhat, a kórházba kerültek között azonban egy kerekesszékből kiesett idős hölgy és egy eszméletét vesztő idős férfi is volt, aki olyan fokú égési sérülést szenvedett, hogy bőrátültetésre szorul.

Az Egyesült Államokban az utóbbi harminc év 5000 hőmérsékleti rekordja dőlt meg, és a hőségriasztás 35 millió lakost érint. Mindezek ellenére nem gyakoriak a hőhullám okozta égési sérülések, sokkal több viszont a hőguta és hőség okozta rosszullét.

A CNN felhívta a figyelmet, hogy a felhevült járdák az állatokra is veszélyesek, ezért a gazdáik ne napközben séltáltassák kutyájukat, vagy ha elkerülhetetlen a dolog, adjanak rá hőálló mancsvédőt.

(CNN)

Rovatok