Index Vakbarát Hírportál

Hátat fordítottak Nigel Farage-nak a bankok

2023. július 30., vasárnap 06:06

Lemondott az Egyesült Királyság egyik vezető bankjának vezérigazgatója, miután elismerte, hogy részleteket osztott meg Nigel Farage brexitpárti politikus számlájának megszüntetéséről a BBC egyik műsorvezetőjével.

Dame Alison Rose csaknem négy évig állt a NatWest élén, és több mint három évtizedet töltött a bankszektorban. Távozása után három százalékkal esett a pénzintézet részvényeinek árfolyama.

„Súlyos hibát követtem el, amikor Farage és a bank kapcsolatáról beszéltem [a BBC-vel]” – tudatta Rose közleményében. Azok után mondott le, hogy a bankok vezérigazgatóit berendelték a brit pénzügyminisztériumba, ahol arra kerestek választ: megszüntethetik-e a pénzintézetek ügyfeleik számláit, ha nem értenek egyet politikai meggyőződésükkel.

Nigel Farage, a brit politika megosztó alakja, Donald Trump volt amerikai elnök barátságával kérkedett. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt a vezetője, amely Nagy-Britannia uniós kilépéséért kampányolt.

Farage most a GB News műsorvezetője. Júniusban hozta nyilvánosságra, nevet nem említve, hogy az egyik nagy brit bank törölte ügyfélköréből. Később kiderült, hogy a pénzintézet a Coutts, a NatWest tulajdonában álló, a gazdagok bankjának becézett intézmény. Farage azt állította, hogy a Coutts a betétes politikai nézetei miatt mondta fel a szerződést – idézte fel a történteket a CNN.

Farage számláját „kereskedelmi” okokból szüntették meg – erről számolt be a BBC a bank egyik magas rangú forrására hivatkozva.

A privátbanki szolgáltatás helyett mezei számlát ajánlottak fel

Farage a kiemelt ügyfeleket kezelő Coutts kliense volt, amely helyett felajánlottak egy mindennapos NatWest-számlát – Rose ennyit közölt a BBC gazdasági szerkesztőjével, de Farage pénzügyi adatait természetesen nem árulta el.

Felhívta azonban a figyelmet a Coutts honlapján is feltüntetett feltételekre, miszerint ügyfeleiknek legalább egymillió fonttal, csaknem 450 millió forinttal kell rendelkezniük értékpapír-, vagy legalább hárommillió fonttal, azaz 1,35 milliárd forinttal betéti számlán ahhoz, hogy megőrizzék privilegizált státuszukat.

„Elismerem, azt a benyomást keltettem, hogy a Farage számláinak lezárásáról szóló döntés kizárólag kereskedelmi jellegű volt” – írta a lemondott bankvezér.

Az ügyfél, Farage azonban később megkapta a bank belső jelentésének másolatát arról, hogy miért zárták le a számláit, ami megerősítette meggyőződésében, hogy politikai nézetei szerepet játszottak a döntésben.

A Coutts által sem vitatott jelentés szerint az egyik banki testület arra a következtetésre jutott, hogy Farage nem maradhat ügyfél

kinyilvánított nézetei miatt, amelyek ellentétesek a befogadó szervezetként képviselt álláspontunkkal.

A negyvenoldalas összeállítás sajtótudósításokra hivatkozva Farage társadalmi és politikai nézeteit dokumentálja, és részletezi a többi között a bevándorlással és a Black Lives Matterrel kapcsolatos álláspontját.

„Elnézést kértem Farage úrtól a dokumentumokban szereplő, mélységesen helytelen kifejezésekért” – emlékeztetett Rose, aki már a múlt héten „teljes körű felülvizsgálatot” rendelt el a Coutts döntési mechanizmusáról. „Nem a mi politikánk, hogy egy ügyfelet a jogszerűen vallott politikai és személyes nézetei alapján kiléptessünk” – jegyezte meg akkor.

A szabályozás „túlbuzgó” alkalmazása

Farage már június végén szóvá tette, hogy a bank a számla megszüntetésével próbálja kiközösíteni az Egyesült Királyságból.

The establishment are trying to force me out of the UK by closing my bank accounts.

I have been given no explanation or recourse as to why this is happening to me.

This is serious political persecution at the very highest level of our system.

If they can do it to me, they... pic.twitter.com/O4xQ1h79ub

— Nigel Farage (@Nigel_Farage) June 29, 2023

Egy hónappal később, Rose lemondása után a Sky Newsnak már azt nyilatkozta, hogy közben tíz bank tagadta meg tőle a banki szolgáltatásokat. Azzal vádolta őket, hogy „politikai álláspontot” képviselnek, és „erkölcsi döntőbíróként” viselkednek.

A brit pénzmosási szabályozással összhangban a bankoknak szigorúbb kockázatértékelést kell végezniük a „politikában érintett személyek” esetében. Közéjük tartoznak a magas rangú politikai vezetők.

A bankok „túlbuzgón” alkalmazzák az előírást – véli a brit rendészeti miniszter.

„Nigel Farage esete extrém, de attól tartok, nem egyedi” – jelentette ki Chris Philp.

(Borítókép: Nigel Farage 2015. április 2-án. Fotó: Dan Kitwood / Staff / Getty Images)

Rovatok