Index Vakbarát Hírportál

Nagyszabású vasútépítésbe kezd Izrael

2023. július 30., vasárnap 17:21

Izrael 9400 milliárd forintnak megfelelő sékel értékben tervez befektetni vasúthálózata kiszélesítésébe, mellyel összekapcsolná a vidéket Tel-Aviv térségével. Emellett megteremtené az összeköttetés lehetőségét Szaúd-Arábiával is – jelentette be vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Nem sokkal korábban amerikai tisztségviselők látogattak Szaúd-Arábiába, hogy előmozdítsák a hivatalos diplomáciai kapcsolatok megteremtését a szunnita királyság és a zsidó állam között.

Ugyanakkor vasárnap Juli Edelstejn, az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy korai még arról beszélni, hogy folyamatban lenne bármilyen egyeztetés Rijád és Izrael kapcsolatainak normalizálásáról.

Az úgynevezett „Egy Izrael” projekt célja legfeljebb két órára csökkenteni az utazási időt vasúton az ország üzleti és kormányzati központjai között.

Hozzá szeretném fűzni, hogy a jövőben képesek leszünk teherszállításra (a vörös-tengeri) Eilatból a Földközi-tengerre, és megteremtjük Izrael és Szaúd-Arábia, valamint az Arab-félsziget vasúti összeköttetését is

– hangsúlyozta Netanjahu televíziós beszédében.

Az elképzelések szerint tíz éven belül megteremtenék az észak–déli gyorsvasúti összeköttetést – jegyezte meg a miniszterelnök.

Rovatok