Index Vakbarát Hírportál

Szlovák politikus: Amit Orbán csinál, az a diktatúra, a korrupció és a lopás politikája

2023. július 30., vasárnap 20:45

Heves vitát váltott ki Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszéde, amelyben Szlovákiáról mint „elszakított területről” beszélt. A szlovák SNS elnöke és a SaS alelnöke egy politikai vitaműsorban ütköztették érveiket a magyar miniszterelnökkel és politikájával kapcsolatban.

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke és Branislav Gröhling, a Szlovák Nemzeti Tanács (SaS) alelnöke a minap Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről vitatkozott TA3 V politike című műsorában.

A Standard beszámolója szerint Danko azzal kezdte a beszélgetést, hogy szerinte a magyar miniszterelnöknek megvan a saját történelemszemlélete, de nem ért egyet azzal, hogy Szlovákia egy „elszakított terület” lenne. Szerinte a múltban a magyarok is sok hibát elkövettek, és reméli, hogy ezek a jövőben nem ismétlődnek majd meg.

Ugyanakkor elmondta, hogy Orbán Viktor valóban sokat tett a magyarokért, ami rá is inspirálóan hat. Mint mondta, szeretné, ha egyszer ő is ugyanezt véghez vihetné a szlovákokért. „De ez nem jelenti azt, hogy a példaképemként bálványozom” – tette hozzá Danko.

Branislav Gröhning azonban saját elmondása szerint inkább a nyugati vezetőktől tanulna, nem pedig Orbántól vagy Vlagyimir Putyintól.

Ez a kijelentés nem volt helytelen, de nem Orbán szájából kellett volna elhangoznia. Danko is azt a fajta politikát akarja csinálni, amit Orbán csinál, és Fico is ugyanezt csinálta. Ez a diktatúra, a korrupció vagy a lopás politikája. Ha pedig ezt leplezni akarod valamivel, akkor ilyen témákat hozol fel, támadod az Európai Uniót, a kisebbségeket vagy éppen az elnököt

– fogalmazott a SaS alelnöke.

Gröhning szerint vicces, hogy Danko azt állítja, Oroszország nem agresszor, és Ukrajnának át kellene adnia a megszállt területeket, „ha viszont Orbán mondja ezt Szlovákiáról, akkor meg úgy tesz, mintha kiállna az ország mellett, és a mellét veri”.

Rövid távú memória és hazugság

Nem túl fényes jelenleg a viszony a szlovák és a magyar kormány között, mivel Szijjártó Péter kijelentései Miroslav Wlachovskynál is kiverték a biztosítékot. A szlovák külügyminiszter arra kérte a magyar kollégáját, hogy ne mondja meg, mások mit gondolnak, mielőtt megkérdezné arról őket. Wlachovsky Szijjártó Péter azon kijelentésére reagált, miszerint az Európai Unió úgy véli, az orosz–ukrán háború még évekig elhúzódik.

Az EU 27 tagországból áll. Én nem emlékszem olyan vitára, ahol azt mondtuk volna, a háború még négy évig folytatódik. Akár holnap is véget érhet

– írta Wlachovsky, hozzátéve, hogy szerinte a probléma nem az EU, hanem Oroszország.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára azonban a szlovák külügyminiszter üzenetére úgy reagált, hogy szerinte Miroslav Wlachovskynak vagy rossz a rövid távú memóriája, vagy hazudik.

Rovatok