Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe megy Joe Biden fiának korábbi üzlettársa

2023. július 31., hétfő 09:24

A szövetségi ügyészek Hunter Biden csalás miatt elítélt korábbi üzlettársa börtönbüntetésének megkezdésére vonatkozó időpont kitűzését kérték a bíróságtól a hétvégén, két nappal azelőtt, hogy a férfit a kongresszus vizsgálóbizottsága meghallgatná.

A manhattani ügyészek szombati keltezéssel adták be a kérelmet, hogy a bíró tűzze ki azt az időpontot, amikor Devon Archernek meg kell kezdenie egyéves börtönbüntetése letöltését. A férfit még 2018-an találta bűnösnek a bíróság egy őslakos törzs kárára elkövetett csalás vádjában. A fellebbezési bíróság a közelmúltban elutasította Archer beadványát és megerősítette az ítéletet.  

Devon Archer közeli üzlettársa és barátja volt Hunter Bidennek, Joe Biden elnök fiának, akivel egy időben volt tag az ukrán energiavállalat, a Burisma igazgatótanácsában.

A férfit hétfőn zárt ülésen tervezi meghallgatni a kongresszus alsóházának republikánus vezetésű felügyeleti bizottsága a Biden-család külföldi üzleti kapcsolataira irányuló vizsgálatban.

Archer ügyvédje, Matthew Schwartz a Politico című lapnak küldött nyilatkozatában úgy vélte, hogy az ügyészség próbálja megfélemlíteni ügyfelét, aki ennek ellenére részt vesz a hétfői meghallgatáson.

Hunter Biden ellen még 2020 szeptemberében fogalmazódtak meg korrupciós vádak, melyek szerint dollármilliókat forgatott orosz, ukrán és kínai állampolgárok között a Burisma Holdings ukrán gázcég igazgatósági tanácsának tagjaként.  Az amerikai elnök fia korábban elhagyott egy laptopot is, mely további korrupciógyanús üzletek gyanúját erősítette meg.

2020 októberében már arról írtunk, hogy az FBI szerint elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek az amerikai elnök fia ellen. Idén februárban pedig az utolsó előtti szög is bekerült Hunter ügyének koporsójába, mikor ügyvédjei felszólították a szövetségi és állami ügyészeket, hogy indítsanak büntetőeljárást Hunter kritikusai ellen. Ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy a hírhedt laptop valóban Hunter tulajdona volt.

Közben peren kívüli megállapodást kötött Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia, akit az adószabályok megsértésével és tiltott fegyverbirtoklással gyanúsítottak meg – derült ki kedden a Delaware államban iktatott bírósági iratokból. Hunter Biden ezzel elkerüli a bírósági vádemelést az akár 12 év börtönnel büntethető cselekmények ügyében.

Rovatok