Index Vakbarát Hírportál

Hunter Biden beismerő vallomást tett

2023. június 21., szerda 14:03

Peren kívüli megállapodást kötött Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia, akit az adószabályok megsértésével és tiltott fegyverbirtoklással gyanúsítottak meg – derült ki kedden a Delaware államban iktatott bírósági iratokból. Hunter Biden ezzel elkerüli a bírósági vádemelést az akár 12 év börtönnel büntethető cselekmények ügyében.

Hunter Biden ellen még 2020 szeptemberében fogalmazódtak meg korrupciós vádak, melyek szerint dollármilliókat forgatott orosz, ukrán és kínai állampolgárok között a Burisma Holdings ukrán gázcég igazgatósági tanácsának tagjaként.  Az amerikai elnök fia korábban elhagyott egy laptopot is, mely további korrupciógyanús üzletek gyanúját erősítette meg.

2020 októberében már arról írtunk, hogy az FBI szerint elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek az amerikai elnök fia ellen. Idén februárban pedig az utolsó előtti szög is bekerült Hunter ügyének koporsójába, mikor ügyvédei felszólították a szövetségi és állami ügyészeket, hogy indítsanak büntetőeljárást Hunter kritikusai ellen. Ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy a hírhedt laptop valóban Hunter tulajdona volt.

Nem maradt más, csak a (részleges) beismerés

A mostani, kedden történt bejelentés szerint Hunter Biden az egyezség alapján vétkesnek mondja magát összesen több mint 200 ezer dollár jövedelemadó-fizetés elmulasztásában 2017 és 2018 között.

David C. Weiss, Delaware állam kerületi ügyésze közölte, hogy az adóhatóság iratai alapján Hunter Biden a két egymást követő évben egyenként 1,5 millió dollár adóköteles jövedelemhez jutott, ami után nem fizetett adót. A vizsgálat 2018-ban indult az üzletember ellen úgynevezett gyanús pénzmozgásra vonatkozó dokumentum miatt, amely szerint külföldi forrásokból jutott nagy összegű bevételekhez. Hunter Biden 2014-ben bekerült a Burisma ukrán olajipari vállalat igazgatótanácsába.

A keddi bejelentés szerint szövetségi vádhatóság és az elnök fiának ügyvédei arról is megállapodtak, hogy a bírósági tárgyalás elkerülése érdekében a tiltott fegyverbirtoklás ügyében úgynevezett megelőző eljárás kezdődik. Ennek keretében Hunter Bidennek a hagyományos büntetőeljárás helyett alternatív intézkedésekbe kell beleegyeznie.

Hunter Bident azzal gyanúsítják, hogy 2018 októberében törvénytelenül jutott fegyverhez, mert a vásárlás során azt állította, hogy nem fogyaszt kábítószert. Az elnök fia abban az időben kábítószer-függőséggel küzdött, és az amerikai törvények szerint ilyen személy nem birtokolhat lőfegyvert.

Az ügyész közölte, hogy az ügy bíró elé kerül, aki végső soron eldönti, kap-e büntetést Joe Biden fia, vagy sem. A vizsgálatok mindenesetre addig is folytatódnak.

(Borítókép: Hunter Biden 2016. április 12-én. Fotó: Paul Morigi / Getty Images)

 

Rovatok