Index Vakbarát Hírportál

Egyre veszélyesebbé válik a túrázás és a hegymászás az Alpokban

2023. augusztus 1., kedd 14:59

Az éghajlatváltozás miatt egyre veszélyesebbé válik a túrázás és a hegymászás az Alpokban Rolf Sagesser, a Svájci Turistaegyesület (SAC) nyári sportok biztonságáért felelős vezetője szerint.

Rolf Sagesser, a Svájci Turistaegyesület (SAC) nyári sportok biztonságáért felelős vezetője leszögezte:

teljesen nyilvánvaló, hogy nő a veszély a hegyekben.

Wolfgang Russegger, a Salzburgi Hegyi Vezetők Szövetségének elnöke elmondta, mivel egyre többen veszik igénybe hegyi vezetők segítségét, egyre nehezebb a hegymászószezonban vezetőket találni – írja az Infostart.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan látni akarják a hegyi gleccsereket, mielőtt elolvadnak, a gleccserekhez vezető túra azonban – a klímaváltozás miatt gyakoribbá váló gleccserhasadások miatt – veszélyesebb, mint korábban. Mindemellett nőtt a viharok és heves esők kialakulásának esélye is, néhány hegyi út pedig már nem biztonságos.

Russegger úgy vélte, sok embernek sem előismerete, sem ideje nincs arra, hogy alaposan felkészüljön a hosszabb hegyi utakra, és alábecsülik az ilyen túrák által jelentett veszélyeket.

Szakértők a veszély nagyságát érzékeltetve a többi között a tiroli Flüchhorn-hegységben júniusban bekövetkezett balesetet emlegetik, ahol a fagyott permafroszt felolvadása miatt gyakorlatilag egy teljes csúcs zuhant a mélybe.

A jég a hegyeket összetartó ragasztó, és ez a ragasztó most lassacskán elfogy

– fogalmazott a csúcsomlást követően Thomas Figl tiroli geológus.

Rovatok