Index Vakbarát Hírportál

A Fitch leminősítette az Egyesült Államok hitelképességét

2023. augusztus 2., szerda 16:54

Az okot a pénzügyek és az adósságteher okozta aggodalmak adják.

Az országok hitelképességet értékelő három független intézmény közül a Fitch leminősítette az Egyesült Államokat, így a korábbi AAA besorolású ország AA+-á vált – tudósít róla többek között a BBC.

Az erről szóló döntését az intézmény azzal indokolta, hogy az elmúlt 20 évben „folyamatos romlást” tapasztalnak az ország kormányzásban, ugyanakkor azzal, hogy AAA-ról AA+-á vált, fenntartja azt, hogy az ország ezen változtathat, mivel a plusz jel azt jelenti, hogy az ország kilátásait továbbra is pozitívnak látják.

A Fitch közleményében úgy fogalmaz, a döntést „a következő három évben várható fiskális romlás, a magas és növekvő államadósság-teher, valamint a kormányzás eróziója” miatt lépte meg, hozzátéve, hogy problémásnak tartja, ahogy a Demokrata Párt és a Republikánus Párt képtelen volt megegyezni az adósságplafon megemeléséről, és az erről szóló politikai alku kapcsán lényegében csak kitolták a döntést 2025 januárjáig, az adósságplafon ideiglenes felfüggesztésével.

A Fitch a leminősítést annak ellenére lépte meg, hogy az Egyesült Államok általában a gazdaság mérete és viszonylagos stabilitása miatt rendkívül biztonságos befektetési terepnek számít, ugyanakkor a kormányzásban tapasztalt hanyatlás mellett az egyre magasabb államadósság, illetve a nyugati országokként szinte egyedüliként használt adósságplafon körüli politikai viták elriaszthatják a befektetőket.

Emellett további aggodalmat okozhatnak a jövő évi költségvetés körül várható parázs viták, mivel arról egy megosztott törvényhozásnak kell döntenie.

A tavaly novemberi félidős választások után ugyanis a képviselőházban szűk többséget szerzett a Republikánus Párt, miközben a szenátusban a demokratáknak van több képviselője.

A törvényhozás két házának együttműködését a két párt közötti ideológiai különbségek mellett azt is nehezíti, hogy a képviselőházban ugyan a republikánusok vannak többségben, de a jobboldali párt nem teljesen egységes. Ráadásul mivel csak hajszálnyi többségük van a házban, ezért Kevin McCarthy házelnöknek nagyon vékony jégen kell táncolnia, hogy egyáltalán pártja frakcióját is egyben tartsa – a párt szélsőjobboldali tömörülése, a Freedome Caucus sokszor hajlandó nehezíteni McCarthy munkáját, hogy így harcoljanak ki számukra fontos ügyekben politikai győzelmeket.

Emellett pedig a demokratáknak is van beleszólása a költségvetésbe, így a jelenleg épp nyári szünetüket töltő politikusokra kemény ősz vár, hogy sikerüljön elkerülni az állam leállását – elfogadott költségvetés nélkül ugyanis lényegében az adminisztráció és a legtöbb hivatal felfüggeszti működését.

Janet Yellen, a Biden-adminisztráció pénzügyminisztere azt mondta, a döntés „önkényes”, és szerinte az intézet mindezt elavult adatok alapján hozta meg.

Rovatok