Index Vakbarát Hírportál

Tornádó pusztított Szlovéniában

2023. augusztus 2., szerda 18:44

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Észak-Szlovénián kedden este, épületeket és utakat öntött el a víz, Ilirska Bistrica város közelében tornádó pusztított.

A vihar észak felől érkezett Szlovéniába kedden, végigsöpört az ország északi részén, de keleten is komoly károkat okozott. Maribor és Celje környékén fákat döntött ki, és tetőket bontott meg, összesen 36 tűzoltóegységet riasztottak a károk elhárítására − közölte az MTI.

Az orkánerejű szél megrongálta az infrastruktúrát, és több kisebb földcsuszamlást is okozott, számos ház pincéjét elöntötte, néhány út pedig továbbra is le van zárva a forgalom előtt.

A Délnyugat-Szlovéniában található Ilirska Bistrica város környékén a heves esőzés mellett tornádó is kialakult, a helyi meteorológiai állomás szerint a forgó légoszlop pár percig tartott, és óránként 107 kilométeres sebességgel söpört végig a térségben. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a tornádó több ház tetejét letépte, villanyvezetékeket és fákat döntött ki, legalább 11 épületet jelentősen megrongált.    

Az STA szlovén hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint a jelenség nem gyakori az országban, de időnként előfordulhat. Legutóbb 2008-ban, Kamnik város környékén tombolt tornádó, amely elpusztította egy erdő nagy részét.    

Szlovénia egyes vidékein júliusban is vihar pusztított, jelentős károkat okozva az épületekben, autókban és a mezőgazdaságban.

Rovatok