Index Vakbarát Hírportál

Ukrán elnöki tanácsadó: Orbán Viktor csak szóról szóra megismétli az orosz propagandaszövegeket

2023. augusztus 3., csütörtök 07:42

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a HVG-nek adott interjút, amelyben elmondta, szerinte Orbán Viktornak semmilyen ráhatása nincs a globális folyamatokra, csak az orosz propagandát ismétli. Azonban úgy véli, hogy amikor Oroszország elveszíti a háborút Ukrajnával szemben, akkor Magyarország 180 fokos fordulatot vesz.

Mihaljo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója elmondta, hogy a „Prigozsin-lázadás megmutatta, Oroszország gyenge állam, nincs jól működő irányítási és rendfenntartási szisztémája. Putyin a valóságban már nem népszerű”. Majd hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltásával nem lehet rosszabb a helyzet a jelenleginél.

Podoljak a HVG-nek beszélt arról, hogy a fronton most nagy hatótávolságú rakétákra van szükségük, amelyekkel megsemmisíthetők a fronttól hátrébb kialakított orosz logisztikai központok. Emellett a tüzérségi lövedékek is fontosak.

Az is kiderült, hogy 100-300 tankra számítanak, ahogyan a légvédelmi rendszerekre, valamint az F–16-os harci gépekre is.

Szerinte, ha ezek szállítása felgyorsul, akkor a háború kimenetele is felgyorsul.

Podoljak azt is hangsúlyozta, hogy bár az ukrán politikai, gazdasági életet és a társadalmat is megtépázta a konfliktus, az ukránok kitartanak az „igazságos végkimenetelig”. 

Az ukrán társadalom emellett igazságtételre vár: kártérítésre, a háborús bűnösök megbüntetésére, és arra, hogy Oroszország a jövőben senkit ne legyen képes fenyegetni

– fogalmazott.

Orbán Viktor megnyilvánulásai károsak

Mint kiderült, az ukrán elnöki tanácsadó és az ukrán vezetés nagyon károsnak tartja Orbán Viktor háborúval kapcsolatos kijelentéseit.

Nem érti, mi történik a világban és különösen a most is zajló háborúban. Ennek az a következménye, hogy nyilatkozataival rombolja a közös európai értékeket

– fogalmazott.

De a magyar miniszterelnök kijelentéseit nem tartja Ukrajna szempontjából fontosnak, mert bár Magyarországnak közvetlen károkat okoz kijelentéseivel,

Orbán semmiképpen sem tekinthető globális politikai szereplőnek, így nincs hatása a nemzetközi politikai folyamatokra és szabályokra. Orbán lokális politikus, aki nem tesz mást, mint szóról szóra megismétli az orosz propagandaszövegeket

– mondta.

Majd később azt is kifejtette, emiatt nem félnek attól, hogy esetleg az ukránok NATO-csatlakozását megakadályozná Magyarország. Szerinte sokkal fontosabb a NATO-nak egy olyan ország, amely háborús tapasztalattal rendelkezik és tudja integrálni a nyugati fegyvereket a saját arzenáljába.

Szerinte Orbán Viktor kijelentései arra utalnak, hogy a magyar kormányfő valamiért közvetlenül érdekelt Putyin hatalomban maradásában. Szerinte nem is ez okozza a legnagyobb kárt Magyarországon, hanem „a mélyen gyökeredző korrupció”.

Szerintem sokkal tisztességesebb lenne, ha Orbán döntene az EU-ból való kilépésről, és nem ragaszkodna a közös európai piachoz és a Brüsszeltől érkező pénzekhez

– vélekedett. Majd hozzátette, szemernyi kételye sincs afelől, hogy „Orbán azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt követelné tőle”.

Arra kérdésre, hogy mikor lesznek jobbak az ukrán–magyar kapcsolatok, azt válaszolta, hogy ha új magyar kormány lesz.

Rovatok