Index Vakbarát Hírportál

Nem várt ellenállásba ütközött a thaiföldi választások esélyese

2023. augusztus 3., csütörtök 06:06

Nem lesz tagja az új thaiföldi kormánykoalíciónak a választásokon győztes Előre Párt – jelentette be szerdán Bangkokban az új miniszterelnök-jelöltet adó párt vezetője.

Csonlanan Szrikaev, a Pheu Thai párt elnöke hozzátette, hogy Szrettha Thaviszin 60 éves üzletembert jelölik a kormányfői posztra. Szrikaev kiemelte, hogy csaknem konszenzus alakult ki a pártok között arról, hogy az Előre Pártot kizárják az együttműködésből a felségsértési törvény megváltoztatásához való ragaszkodása miatt.

Thaiföldön felségsértésnek számít minden olyan bírálat, amely az uralkodó döntéseit éri.

Ezen a címen a mindenkori kormány bírálata is büntethető, hiszen a kormány kinevezését is az uralkodó hagyja jóvá. Csaithavat Tulathon, az Előre főtitkára a hírre úgy reagált, hogy „kitűzött céljaikat ellenzéki pártként sem fogják feladni, és azért dolgoznak tovább, hogy olyan valódi demokráciát teremtsenek Thaiföldön, amelyben számít az emberek szavazata″.

A párt hívei azonban felháborodással fogadták a döntést, és tüntetést szerveztek a Pheu Thai párt székháza elé, ahol bábukat égettek el, a székház falát pedig vörös festékkel öntötték le – adta hírül az MTI.

Mint írtuk, Thaiföldön május 14-én tartottak választásokat, amelyeket a Pita Limdzsaronrat vezette Előre Párt nyert meg. Limdzsaronrat nyolcpárti kormánykoalíció megalakítására tett kísérlete azonban kudarcot vallott, miután kiderült, hogy tulajdonrésze van egy tévécsatornában, amit annak ellenére is tilt a választási törvény, hogy a csatorna már 15 éve nem sugároz adást.

Thaiföldön a kormányfőt a parlament 500 megválasztott tagja mellett a konzervatív nézeteket valló hadsereg által kinevezett 250 szenátor választja meg. A péntekre kitűzött voksoláson legalább 376 szavazat megszerzésére van szükség ahhoz, hogy a koalíció kormányfőjelöltjét megválasszák.

Rovatok