Index Vakbarát Hírportál

Reagált az Indexnek a rendőrség a beregsurányi határátkelőnél történtekre

2023. augusztus 3., csütörtök 22:00

Az ukrán sajtó szerint a Beregsurány–Asztély határátkelőhelynél egy néptáncegyüttes szeretett volna átkelni, ám vezetőjük szerint a magyar határon akadályba ütköztek, mivel a határőrök durván bántak velük, és felszólították őket, hogy térjenek vissza Ukrajnába. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság nemrég tájékoztatta az Indexet a hatóság álláspontjáról.

Az elmúlt napokban keringett egy hír az ukrán sajtóban, miszerint magyar határőrök egy gyermekekből álló néptáncegyüttessel durván bántak

Az ukrán sajtó szerint a Beregsurány–Asztély határátkelőhelynél szeretett volna Bosznia-Hercegovinába jutni a néptáncegyüttes. Vezetőjük szerint a magyar határon akadályba ütköztek, ugyanis a táskák átkutatása után egy segélycsomagban orvosi érszorítót találtak, ami miatt az összes gyereket felszólították, hogy forduljanak vissza Ukrajnába. 

Az eseményekre a néptáncegyüttes vezetője így emlékezett vissza:

Kitépték a kezemből a mobiltelefont, megmozdították a géppisztolyok zárszerkezetét, és követelték, hogy vegyem le a vállamról Ukrajna zászlaját.

Állítása szerint követelése ellenére sem kapott tolmácsot.

Megszólalt a rendőrség

A történtekkel kapcsolatban az Index megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, akik szerdán válaszoltak a megkeresésünkre.

Azt írták, hogy a rendőrök a határellenőrzés szabályainak megfelelően ellenőrizték a gépjárművet és az utasokat. Közlésük szerint az ellenőrzés alatt énekelni kezdtek az utasok, de ezt a rendőrök jelzésére ezt befejezték.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint a néptáncegyüttes beléptetésének nem volt akadálya, „így a rendőrök Magyarország területére beléptették és továbbengedték őket úti céljuknak megfelelően”. Továbbá azt írták, hogy

a rendőrök senkitől sem vettek el mobiltelefont, és a kísérőnél lévő zászlóra sem tettek megjegyzést, valamint a lőfegyver tűzkész állapotba helyezésére sem került sor.

Hozzátették: mindezt az átkelőhelyen lévő térfigyelő kamerák felvételei is alátámasztják. Megjegyezték azt is, hogy az ellenőrzés tolmács közreműködésével zajlott.

Rovatok