Index Vakbarát Hírportál

Súlyos, 19 évnyi fegyházbüntetést szabtak ki Putyin legfőbb kritikusára

2023. augusztus 4., péntek 19:30

Az orosz bíróság pénteki ítélete alapján 19 évet kell fegyházban töltenie Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálóját 2021 óta tartják fogva.

Zárt ajtók mögött 19 évnyi fegyházbüntetésre ítélte az orosz bíróság Alekszej Navalnijt. A tárgyalást Moszkvától több mint 200 kilométerre tartották, abban a melekhovói büntetés-végrehajtási intézetben, ahol Navalnij a rá korábban kiszabott kilencéves szabadságvesztését tölti – közölte a The Guardian. 

A 47 éves ellenzéki politikust több bűncselekménnyel is megvádolták, majd szélsőséges szervezet alapításában és finanszírozásában találták bűnösnek. Az orosz államügyészek 20 év szabadságvesztést kértek Navalnijra. A vádlott szóvivője politikai indíttatásúnak nevezte az ítéletet.

Navalnij ellenállásra szólította fel az oroszokat

Mint írtuk, a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus már egy nappal az ítélete előtt sejtette, hogy kemény büntetést kaphat. Alekszej Navalnij arról számolt be, hogy „sztálinista” ítéletre számít. 

Emellett ügyvédeinek üzeneteket is továbbított, amelyekben felszólította az oroszokat, hogy álljanak ellen a Kremlnek, mondván, büntetése meghosszabbításának célja, hogy az oroszokat megfélemlítsék. 

A legrosszabbra számíthat

Ahogy beszámoltunk róla, Alekszej Navalnijt korábban kilencéves börtönbüntetésre ítélték csalás és a bíróság megsértése miatt. A büntetés még 2021-ben szabtak ki rá, emellett terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával is megvádolták. 

ALEKSZEJ NAVALNIJ VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK POLITIKÁJÁNAK BÍRÁLÓJAKÉNT VÁLT ISMERTTÉ.

Nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel támadást követtek el ellene 2020 augusztusában, egy szibériai úton.

Külföldi gyógykezelése után, 2021. januárban visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábban kiszabott, felfüggesztett szabadságvesztés letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene. 2021. júniusban bíróság tiltotta be Alekszej Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

Az amúgy is kritikus állapotban lévő Navalnij életét nem könnyítik meg a börtönben sem, a férfi júliusban számolt be arról, hogy 100 napon keresztül minden este ugyanazt a Vlagyimir Putyin-beszédet játszották le neki. A börtön személyzete ezt „morálépítő tevékenységnek” nevezte, hozzátéve, hogy a felvétel az elnök 2023-as parlamenti beszédéről készült.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok