Index Vakbarát Hírportál

Egyre jobban rettegnek az orosz civilek Ukrajnától

2023. augusztus 4., péntek 17:58

A héten újabb feltételezett ukrán dróntámadások sorozata történt Oroszország területén belül. Ez elmélyíti a Kreml májusi támadása óta már kialakult bizonytalanságérzetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten arra figyelmeztetett, hogy a harcokat kiterjesztik Oroszországra is, miután a moszkvai pénzügyi negyed felhőkarcolói ellen kamikaze dróntámadásokat intéztek. Eközben az ukrán erők továbbra is kisebb területi sikereket értek el az orosz csapatok ellen Ukrajna keleti és déli részén − írta al Jazeera.

Dróntámadások Oroszország területén

Július 30-án egy feltételezett ukrán nagy hatótávolságú drón csapódott egy moszkvai magasépületbe, amelyben a Digitális Fejlesztési Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium és a hadiiparért felelős Ipari Fejlesztési Minisztérium található.

Két nappal később egy másik drónpárt lelőttek Moszkván kívül, de egy harmadik bejutott a városba, ahol elektronikus zavarók fogták el, és egy felhőkarcolóba csapódott, megrongálva a homlokzatot.

A támadások mindössze néhány nappal az orosz főváros központja elleni korábbi dróntámadás után történtek. Bár a jelentések szerint nem voltak áldozatok, a legutóbbi támadások fenntartották a bizonytalanság pszichológiai hatását, amelyet Ukrajna május 3-a óta, amikor először támadta drónnal a Kremlt, lassan felépített.

Saját fejlesztésű drónokat használnak az ukránok 

A The New York Times az ukrán online felhasználók által közzétett fényképek elemzéséből kiderítette, hogy Ukrajna három új típusú, saját fejlesztésű drónt használ.

Az első típus, amelyet Bobernek neveztek el, ami hódot jelent, dupla szárnyakkal és hátsó légcsavarral rendelkezik. A második típus, az UJ22 Airborne, repülőgépre hasonlít, és elülső légcsavarral rendelkezik. A harmadik típus neve, amely repülő szárnyra hasonlít, elülső légcsavarral, nem ismert.

Ukrajna ígéretet tett arra, hogy nem használ nyugatról szállított fegyvereket orosz földön. A hazai gyártás növelésének hatására nőttek a támadások Oroszországon belül. Az ilyen dróntámadásokról készült videóelemzés kimutatta, hogy Ukrajna május és július között kétszer annyi kamikaze drónt lőtt Oroszországra, mint 2022-ben egész évben.

Ukrajna a jelentések szerint idén 1 milliárd dollárt (358 milliárd forintot) tervez drónhadviselésre fordítani, ami tízszerese a tavalyi kiadásoknak.

Az oroszok egyetlen előnye a tömeg… A tömeges gyalogság és a tömeges tüzérség

− mondta a lapnak Frederick B. Hodges, a NATO egyesített erőinek volt európai főparancsnoka. Szerinte az Oroszországon belüli támadások „prioritási problémákat okoznak az orosz főparancsnokságnak”, mivel bizonytalanságot keltenek azt illetően, hogy Ukrajna hol fog legközelebb lecsapni.

A dróntámadások azután történtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, egy afrikai kezdeményezés lehet a béke alapja, de azt állította, az ukrán támadások „gyakorlatilag lehetetlenné” teszik a konfliktus beszüntetését.

Megjegyzései azután hangzottak el, hogy Szentpéterváron vendégül látta az afrikai vezetőket a második Oroszország–Afrika csúcstalálkozón. A terv, amelynek részleteit nem hozták nyilvánosságra, állítólag egy sor lehetséges lépést tartalmaz a háború deeszkalációjára, beleértve az orosz csapatok visszavonását, az orosz taktikai nukleáris fegyverek kivonását a szomszédos Belaruszból és a Nemzetközi Büntetőbíróság Putyin elleni elfogatóparancsának felfüggesztését.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük.

Rovatok