Index Vakbarát Hírportál

Jeszenszky Géza: Az orbáni politika egyre jobban sodródik a szélsőjobb felé

2023. augusztus 4., péntek 16:51

Jeszenszky Géza, egykori külügyminiszter és amerikai nagykövet szerint nem volt előzmény nélküli az Egyesült Államok lépése, amivel változtatott a magyar állampolgárok vízumkötelezettségén. Úgy tudja, hogy már korábban is többször jelezték az amerikaiak, hogy problémásnak tartják az egyszerűsített honosítási eljárást. Emellett a korábbi diplomata kiemelte, hogy szerinte Magyarország egyre inkább a szélsőjobb felé tolódik.

Korábban az Index is beszámolt róla, az Egyesült Államok biztonsági aggályokra hivatkozva változtatott a magyar állampolgárok vízumkötelezettségén, mivel úgy látják: Magyarországon 2011 és 2020 között nem volt megfelelő az útlevélhez jutó személyek átvilágítása.

Az amerikai nagykövetség közleménye arra vezeti vissza a döntést, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

Ezzel kapcsolatban beszélt most a Népszava Jeszenszky Géza, egykori külügyminiszterrel és amerikai nagykövettel, aki szerint az Orbán-kormány nem a konszolidáció irányában tesz lépéseket.

A diplomata rámutatott, hogy a vízumügy egyáltalán nem új keletű, az amerikaiak már többször jelezték, hogy a 2010 után könnyített állampolgársági eljárás biztonsági problémákat okozhat.

Jeszenszky szerint már több diszkrét jelzés is érkezett a magyar külügyi vezetéshez, hogy változtassanak vagy szigorítsanak a rendszerükön. Amit azzal indokoltak, hogy olyanok is hozzájutottak magyar útlevélhez, valamint a beutazási engedély megszerzéséhez, akik vagy vásárolták a papírjaikat, vagy semmilyen módon nem feleltek meg a magyar állampolgárságnak, még magyarul sem beszéltek.

JESZENSZKY GÉZA ÚGY VÉLTE, TELJESEN JOGOSAK AZ AMERIKAI KIFOGÁSOK.

Ami a jövőt illeti a korábbi diplomata pesszimistának mondható, ugyanis szerinte az orbáni politika egyre jobban sodródik a szélsőjobb felé. Ez szerinte az Amerika-ellenességben is kifejeződik. 

A magyar társadalomban egyre erősödik – a Fidesz kommunikációs offenzívájának köszönhetően – az Amerika-ellenesség. Pont fordított a helyzet, mint a pártállam idejében: akkor hiába volt erős propaganda a bűnös jenkik ellen, a magyarok inkább idealizálták a tengerentúli országot, most meg egyre többen el- és befogadják a kormányzati kritikát

– jegyezte meg.

Rovatok