Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia magyar miniszterelnöke: csak az időjárásról szoktam beszélgetni Orbán Viktorral

2023. augusztus 6., vasárnap 08:13

Ódor Lajos, Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke nemrég interjút adott, amelyben szóba került Orbán Viktor is. Szlovák kollégája szerint a magyar kormányfő egyedül van az európai politikában a nézeteivel. Emellett kijelentette, hogy folklórnak tekinti azt, amit Szlovákiáról mond.

Ódor Lajos a saját magyar identitásával kapcsolatban elmondta: soha nem titkolta, hogy magyar, és előadásokat is tartott magyarul. Ezt követően pedig Orbán Viktorról is elmondta a véleményét a Napunk-nak adott interjújában.

Szlovákia miniszterelnöke úgy látja, a magyar kormányfő jobbára egyedül van nézeteivel, bár partnerei az uniós csúcstalálkozókon még beszélgetnek vele.

Amiket ők keresztül akarnak vinni, azokkal vagy egyedül vannak, vagy annyi ország támogatja őket, amennyit egy kezemen meg tudok számolni. A pozíciója tehát nem túl kellemes

– fogalmazott, majd azt is kijelentette, ő maga négyszemközt csak az időjárásról és hasonló témákról beszélgetett vele.

A szlovák miniszterelnök szerint Szlovákia és Magyarország nagyon hasonló abból a szempontból, hogy ugyanazon három téma vezet sikerre mindkét országban:

ezek a migráció, a morális értékek hanyatlása és a külföldi intézmények fenyegetése.

Azt is kommentálta, hogy Orbán Viktor Szlovákiáról a tusványosi fesztiválon mint elszakított országrészről beszélt.

„Folklórként tekintek erre, amit azért mond, hogy üzemi hőfokon tartsa a választóit. Általában ezeket a dolgokat mondja ott, ahova jár. Nem gondolom, hogy extrém súlyosságot kell ennek tulajdonítani, de nálunk választási kampány van, ezért tízszer annyira rezonál minden, mint ha tavaly mondták volna. Politikai nyilatkozatként tekintek erre, ami nem túl szerencsés számunkra, és a szlovákiai magyar kisebbségre nézve sem. Kinek áll érdekében, hogy a többségiek vagy más nemzetiségek ferde szemmel nézzenek ránk?” – vélekedett.

Rovatok