Index Vakbarát Hírportál

Újabb országban tiltották be a Telegramot

2023. augusztus 7., hétfő 06:13

Brazília után Irakban is betiltották a Telegram üzenetküldő alkalmazást nemzetbiztonsági és adatvédelmi okokra hivatkozva – közölte a bagdadi távközlési minisztérium vasárnap.

A tárca, amelyet az INA helyi hírügynökség idézett, arról számolt be, hogy hiába keresték meg az üzenetküldő alkalmazás tulajdonosát együttműködés iránti kérelmeikkel. A hatóságok olyan csatornák zárolását akarták elérni, amelyeken keresztül hivatalos és személyes adatokat tettek közzé – adta hírül az MTI.

A Telegram széles körben elterjedt alkalmazás Irakban, így a kormányzati körökben is.

Az állami INA hírügynökségnek például 260 ezer előfizetője van az alkalmazáson, amelyet Irán-barát síita milíciák is használnak.

Az iraki Telegram-csatornákon keresztül például közzétették biztonsági erők tagjainak nevét és egyéb személyes adatait is a 2021. őszi, erőszakba torkollt zavargások nyomán.

Mindemellett az Iszlám Állam terrorszervezet, amely egykor kiterjedt térségeket tartott rettegésben Irakban és a szomszédos Szíriában is, a Telegramon keresztül terjeszt üzeneteket.

Brazíliában a főügyészség áprilisban zároltatta átmenetileg országosan a Telegramot. Ennek hátterében olyan neonáci csoportok ellen indított vizsgálatok álltak, amelyek iskolai erőszakra szólítottak fel. A brazil hatóságok ezt megelőzően 2022-ben már két napra felfüggesztették a Telegram működését. Akkor ezt korábbi bírósági döntések megsértésével indokolták.

Rovatok