Index Vakbarát Hírportál

Átkeltek az ukránok a Dnyeperen, az oroszok megrémültek

2023. augusztus 8., kedd 13:26

Orosz és ukrán források egyaránt arról számoltak be kedden, hogy az ukrán hadseregnek is sikerült átkelnie a Dnyeper egy pontján, és elfoglaltak egy települést. Ukrajna támogatói azt pedzegetik, hogy ez akár egy nagyobb támadó művelet előjele is lehet, míg az oroszok közül többen aggodalmuknak adtak hangot.

Ukrajna már nagyjából két hónapja folytat offenzívát az orosz csapatok ellen, ez azonban a vártnál lassabban halad, és eddig viszonylag kevés eredménye volt a számok szempontjából. Ennek az offenzívának lehet a része az a hadmozdulat is, amely kedden történt. 

Először egy orosz hadiblogger számolt be arról, hogy az ukrán hadsereg átkelt a folyón, és elfoglalta a Kozacsi Laheri nevű települést a Herszoni területen. Azt is megjegyezte: mindezt valószínűleg az tette lehetővé, hogy az orosz légi deszantos elit egységeket nemrég a Herszoni területről Zaporizzsjába csoportosították át, és helyettük a besorozott, kevesebb tapasztalattal rendelkező katonák maradtak ennek a partszakasznak a védelmére. 

Állítása szerint az ukránok már beásták magukat az átkelés után, és az első védelmi vonalból kiszorították az orosz erőket, és 800 méter mélyen előre tudtak nyomulni. Végül azt írta:

HA AZ UKRÁNOK MÉG A NEHÉZFEGYVERZETÜKET IS ÁT TUDJÁK VINNI A FOLYÓN, AKKOR EBBŐL NAGYON NAGY BAJ LEHET AZ OROSZOK SZÁMÁRA.

Rajta kívül több másik orosz blogger is aggodalmának adott hangot a történtek miatt. Egy ismert katonai blog, a Rybar azt írta, hogy az orosz hadvezetés a front többi szakaszán zajló események miatt szem elől téveszthette a Dnyepernek ezt a szakaszát, holott az ukránok már több hónapja bombázták ezt a területet, és egyre gyakrabban végeztek felderítést a folyón. 

Ők is úgy vélték, hogy az ukrán hadsereg a légi deszantosok átcsoportosítását használhatta ki, és azt, hogy a helyükre kevésbé tapasztalt csapatok érkeztek. Véleményük szerint az ukránok célja az lehetett, hogy egy hídfőállást hozzanak létre. Az oldal szerint 7 motorcsónak kelt át, csónakonként 6-7 ukrán diverzánssal, de a tervük végül nem jött össze, mert – információik szerint – a kezdeti sikerek után a helyi orosz erők visszaszorították őket, és vissza kellett menekülniük a Dnyeper másik partjára.

„Az oroszok megízlelhették azt, hogy mi vár rájuk”

Az ukránbarát oldalakon szintén beszámoltak az átkelésről, de a fentiekhez képest más narratívában. Az egyik oldalon, a Tendaron azt írták, hogy a hadművelet feltételezhetően még két napja kezdődhetett, de eddig hírzárlat miatt nem beszélhettek róla.

Megjegyezték azt is, hogy még ha csak egy kisebb léptékű támadásról van szó,

a művelet akkor is segíthet abban, hogy elvonják az orosz erőket Zaporizzsjából, ahol a korábbi jelentések szerint az ukrán offenzíva legfőbb irányvonala található. 

A támadásról írt Julian Röpcke, a Bild ukrajnai tudósítója is. Közölte, hogy erről a támadásról őt két nappal ezelőtt tájékoztatták, de a hírzárlat miatt eddig nem beszélhetett róla.

Azt is hozzátette, hogy az eddigiek alapján ez csak egy kisebb, motorcsónakokkal végrehajtott, rajtaütésszerű támadásnak tűnik, de ezzel együtt „az oroszok megízlelhették azt, hogy mi vár rájuk”.

Az orosz kormányzó másfél órával később előállt a cáfolattal 

Az orosz hivatalos tisztviselők közül Vlagyimir Szaldo herszoni kormányzó cáfolta azt, hogy sikeres lenne a támadás. Ő – másfél órával azután, hogy az első hír megjelent a sikeres ukrán átkelésről, a fent említett orosz katonai bloggertől – azt írta, hogy az ukrán fegyveresek az előző éjjel két motorcsónakkal megpróbáltak átkelni, de a partot érés közben mindannyiukat megsemmisítették. 

Állítása szerint nem történt ukrán áttörés, és a Dnyeper (folyásirány szerinti) bal partját megfelelően védik az orosz csapatok. „Mindenkit megsemmisítünk, aki megpróbál átkelni” – tette hozzá.

A háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük, ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Ukrán katonák sétálnak a Dnyeper partjánál. Fotó:  Andre Luis Alves / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok