Index Vakbarát Hírportál

Kína üzent a Fülöp-szigeteknek, régi sérelmek kerültek elő újra

2023. augusztus 8., kedd 20:48

Kína kedden felszólította a Fülöp-szigeteket, hogy távolítsa el katonai támaszpontként használt, évtizedekkel ezelőtt szándékosan zátonyra futtatott, Sierra Madre nevű hadihajóját a Dél-kínai-tengeren.

A Fülöp-szigetek annak idején „többször is egyértelmű ígéretet tett az illegálisan zátonyra futtatott hadihajó elvontatására, azonban 24 év után Manila még mindig nem tett eleget ennek, sőt a javításával és nagymértékű megerősítésével próbálkozik” – közölte a pekingi külügyminisztérium szóvivője az MTI híradása szerint.

Peking felszólítását egy hétvégi incidens előzte meg, amely során a kínai parti őrség manilai források szerint vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki ellátóhajóra, amely éppen útban volt a Sierra Madre felé.

A Fülöp-szigeteki hadihajót 1999-ben futtatták zátonyra a Spratly-szigeteknél, ezzel próbálva elejét venni Kína további terjeszkedésének a vitatott vizeken. A rozsdálló hajóroncson egy maréknyi Fülöp-szigeteki katona teljesít szolgálatot. A kontingens rendszeres utánpótlásra szorul a távoli szolgálati helyen. A hadihajó már régóta mérgezi Manila és Peking kapcsolatát.

A manilai külügyminisztérium hangsúlyozta: a katonák ottani tartós állomásoztatása válaszlépés arra, hogy Kína illegálisan megszállta a közelben lévő Mischief-zátonyt 1995-ben. Hozzáfűzte: a Fülöp-szigeteknek elidegeníthetetlen joga van arra, hogy katonai támaszpontot létesítsen a saját befolyási övezetében.

Rovatok