Index Vakbarát Hírportál

Apokaliptikus felvételeket rögzítettek a lángokban álló Hawaii-szigetekről

2023. augusztus 9., szerda 20:25

Vészhelyzetet hirdettek ki kedden Hawaii több részén az erdőtüzek pusztítása miatt. A hatóságok tömegesen menekítik ki az embereket, de sokan a tengerbe ugrottak, hogy elkerüljék a hatalmas lángokat.

Tömeges evakuálják az embereket, miután a Hawaii-szigetcsoport több részén is erdőtüzek pusztítanak. Rengeteg település maradt áram nélkül, emellett a drámai helyzet tovább fokozódott, amikor az emberek a óceánba ugrottak, hogy elkerüljék a füstöt és a lángokat – közölte a The Washington Post.

Legkevesebb harminchatra nőtt a A kedd óta pusztító erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma már 36-ra nőtt – jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön.

Helyi sajtóértesülések szerint a hatalmas tűz a Dora hurrikán széllökései és a száraz időjárási körülmények miatt alakulhatott ki. Az erős szél a tűzoltók munkáját is akadályozza, emellett ellehetetlenítette, hogy a lángokat helikopterek segítségével fékezzék meg. 

Sylvia Luke megbízott kormányzó kedden vészhelyzetet hirdetett ki, amely augusztus 15-éig tart. 

Az evakuálásban és a katasztrófaelhárításban Hawaii nemzeti gárdáját is bevetik. A nagy mennyiségű füst a lakosok egészségét is veszélyezteti. 

A közösségi médiában drámai képsorokat osztottak meg szerdán arról, hogy Lahaina és Maui népszerű turistautcái lángokban állnak. 

A tűz a helyi közlekedésben is fennakadásokat okozott. Sokan próbálták meg elhagyni a várost, amit az útlezárások és bezárt benzinkutak is nehezítettek. 

Mauiban szintén vészhelyzetet rendeltek el, és több iskolát bezártak. Emellett a parti őrség néhány embert biztonságos helyre szállított, miután sokan a tengerbe ugrottak, hogy elkerüljék a hatalmas lángokat. A környéken több épület is megrongálódott. A hatalmas szél miatt leszakadtak a villanyvezetékek, így több helyen áramkimaradásokra kell készülniük a lakosoknak. Mauiban már legalább 12 ezer ember maradt áram nélkül – tették hozzá.

Rovatok