Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a feszültség: Lengyelország összesen kétezer katonát küld a belorusz határra

2023. augusztus 9., szerda 13:47

A lengyel belügyminiszter-helyettes jelentette be, hogy Lengyelország kétezer katonát küld a belorusz határra. A Wagner-csoport és a belorusz hadsereg a lengyel határtól két kilométerre tart hadgyakorlatokat.

„Nem ezer, hanem kétezer katonát küldünk a határőrség megerősítésére a belorusz határra” – közölte Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes. A katonák két héten belül megérkeznek a határra – írja a pap.pl.

Maciej Wasik bejelentésére azt követően került sor, hogy az ország vezetése engedélyt adott a katonák számának növelésére. Lengyelországban és Litvániában is komoly aggodalmat keltett, hogy a belorusz hadsereg a Suwalki-szakadék közelében tart hadgyakorlatokat, amelyek tényét belorusz tisztviselők is megerősítették – írja a Sky News.

A gyakorlatokon a Wagner-csoport harcosai is részt vettek.

Lettország és Litvánia is a határvédelem megerősítésére készül, a belorusz hadsereg és a Wagner-csoport is folyamatosan gyakorlatozik.

Már két napja gyakorlatoznak

Pavel Latushka belorusz politikus Twitter-oldalán azt írta, hogy a 6. dandár Hrodna közelében megkezdte a hadgyakorlatokat. A Wagner zsoldosai pedig két kilométerre vannak a lengyel határtól. Piaschatka faluban is látták őket.

A belorusz ellenzéki politikus, volt kulturális miniszter szerint hétezer Wagner-harcos van Belaruszban.

Lukasenka fenyeget és cselekszik is

– írta a posztban.

A helyzet veszélyes

Ahogyan arról beszámoltunkMateusz Morawiecki Gliwicében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Lengyelország határai két éve állandó ostrom alatt állnak, és csak idén 16 ezer illegális bevándorló próbált meg bejutni az országba.

Elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök akarja Lengyelországba irányítani az illegális bevándorlókat.

A helyzet most még veszélyesebbé válik. Információink szerint több mint száz Wagner-zsoldos vonult a belorusz Grodno közelében lévő Suwalki-folyosó felé

– közölte Morawiecki.

A lengyel miniszterelnök szerint a Wagner zsoldosai belorusz határőröknek álcázzák magukat, és segítenek majd a menekülteknek átjutni a határon, hogy destabilizálják Lengyelországot.

Rovatok