Index Vakbarát Hírportál

Republikánus képviselő: A Biden-rezsim a teljes kommunizmus felé tart, és a magyarok az áldozatai

2023. augusztus 9., szerda 09:57

Paul Gosar republikánus kongresszusi képviselő szerint Magyarország Európa egyik legtekintélyesebb országa, és az Egyesült Államok fontos szövetségese, amely világelső családbarát és konzervatív politikájával.

„A Biden-adminisztráció bizarr módon megtámadta Európa egyik legtekintélyesebb országát és egyik legfontosabb szövetségesét, Magyarországot. Magyarország jelenleg világelső családbarát és konzervatív politikájával” – írta közösségi oldalán Paul Gosar republikánus kongresszusi képviselő arra reagálva, hogy az Egyesült Államok korlátozta a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét.

Gosar szerint az Egyesült Államok demokrata vezetése fegyverként használta a vízummentességi programot Magyarország ellen. 

A magyar kormány joggal mellőzi a globalistákat, a szekularistákat és marxistákat joggal mellőzik és elkerülik. Magyarország, a NATO tagja, elősegíti a békét Oroszország és Ukrajna között, miközben a Fehér Ház háborús uszítók még több ukrán szükségtelen halálát sürgetik

– fogalmazott posztjában a jobboldali amerikai politikus, aki szerint miközben az amerikai határ mindenki előtt nyitva áll, legális utakat zárnak le a magyarok előtt. 

Nekünk nagyobb szükségünk van Magyarországra, mint neki ránk. De a Biden-rezsim a teljes kommunizmus felé tart, és a magyarok ismét áldozatul esnek a baloldalnak

– tette hozzá Gosar.

Biztonsági kockázat

Washington biztonsági aggályokkal magyarázta a lépést, amely szerint korlátozta a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét. A programban részt vevő negyven ország közül egyedül Magyarországot érinti a korlátozás. Az amerikai nagykövetség szerint a magyar kormány nem orvosolta a felmerült biztonsági aggályokat.

Az amerikai nagykövetség közleménye arra vezeti vissza a döntést, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak

– fogalmaznak, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást, és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot.

A nagykövetség úgy véli, hogy a magyar kormány nem orvosolta a felmerült aggályokat.

A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik. Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú. A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek

– írják.

Bosszú

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól” – reagált a Belügyminisztérium.

Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!

– tették hozzá. Rétvári Bence, a belügyminisztérium államtitkára szerint az amerikai döntés inkább szimbolikus lépés, politikai üzenet, mintsem gyakorlati jogi probléma, mert most utazásonként kell digitálisan igényelni a könnyített belépést az Egyesült Államokba, és nem lehet előre két évre korlátlan számú utazásra igényelni.

Ez egy adminisztratív többlet, de nem olyan nehézség, ami ellehetetlenítené a magyarok utazását, mert továbbra is egyszerűsítetten tudnak az Egyesült Államokba utazni, nem kell hozzá vízum

– tette hozzá az államtitkár.

Rovatok