Index Vakbarát Hírportál

Alkotmányba foglalnák a készpénzes fizetés jogát a szomszédos országban

2023. augusztus 10., csütörtök 10:25

A készpénz fizetőeszköz, és a fogalmat az alkotmányban is rögzítené az osztrák kancellár, amivel a lakosság körében tudatosulna, hogy nem csak kártyával vagy digitális valutával rendezhetik tartozásaikat.

„Egyértelmű ellátási biztonságot akarunk nyújtani a lakosságnak” – érvelt a kancellár az osztrák APA hírügynökségnek adott interjújában. Karl Nehammer leszögezte: meg kell teremteni egyfelől a készpénzfelvétel, másrészt elköltésének a lehetőségét.

Egyre többen aggódnak amiatt, hogy Ausztriában korlátozhatják a készpénz fizetőeszközként történő használatát

– figyelmeztetett, és hozzátette: az embereknek „joga van a készpénzre”.

Ausztria – más európai országokhoz képest – lemaradt a digitális fizetések terén. A lakosság ragaszkodik az érmékhez és a bankjegyekhez, kivált a kisebb értékű, mindennapos cikkek vásárlása esetén – emlékeztetett a Politico.

A pedáns statisztikusok kiszámították, hogy a 20 euró alatti költések kétharmadát a nyugati szomszédnál készpénzzel egyenlítik ki.

„Csak Ausztriában évente 47 milliárd eurót vesznek ki a bankautomatákból. Minden osztrák átlagosan 102 eurót tart készpénzben magánál. A készpénz fontos szerepet játszik mindennapi életünkben. A köztársaság szövetségi kancellárjaként elkötelezett vagyok amellett, hogy a készpénz fizetőeszközként alkotmányos védelmet élvezzen” – indokolta javaslatát Nehammer az immár X néven futó néhai Twitteren.

Das Taschengeld für das Kind. Die eiserne Reserve zu Hause. Das Geld im Börserl für alle Fälle. Allein in Österreich werden jedes Jahr 47 Milliarden Euro an Bankomaten behoben und im Schnitt trägt jeder Österreicher 102 Euro Bargeld bei sich. Bargeld spielt in unserem Alltag eine... pic.twitter.com/8zplGJANND

— Karl Nehammer (@karlnehammer) August 4, 2023

Hárompontos tervének kidolgozásával a pénzügyminisztert bízta meg.

Ettől nem lesz több ATM

Az elképzelés szerint a készpénzes fizetés jogát az alkotmány védené. Az osztrák jegybankot köteleznék arra, hogy biztosítsa a szükséges készpénzforgalmat, a bankokat pedig arra, hogy észszerű közelségben legyenek a polgárokhoz. Szeptemberben kerekasztal-beszélgetést rendeznek a minisztériumok, az ipar és a központi bank képviselőinek részvételével, hogy az elgondolást „a lehető legjobb, legracionálisabb és törvényes módon” keltsék életre – jelentette be Nehammer.

A készpénzzel kapcsolatos vita évek óta folyik Ausztriában. Korábban a populista Szabadságpárt követelte a fizetési módszer védelmét. A kancellár bejelentését a politikai spektrum mindkét végéről bírálták.

Még ha százszor is az alkotmányba foglaljuk a »készpénz« fogalmát, akkor sem lesz Ausztriában egyetlen bankautomatával sem több

– mondta egy beszélgetésben a szociáldemokraták képviselője. Philip Kucher arra is emlékeztetett, hogy korábban maga is szorgalmazta a „készpénzellátási törvényt”, amelynek célja, hogy mérettől függetlenül minden közösségben megteremtse a készpénzfelvétel lehetőségét.

A Szabadságpárt viszont azzal vádolta Nehammert, hogy egyszerűen ellopta az ötletét.

Készpénzfelvétel a boltokban

Az osztrák bankszektor azzal vágott vissza a kancellár javaslatára, hogy megfelelő a készpénzellátás. „Ausztriában különösen sűrű az ATM-hálózat” – reagált például a Kereskedelmi Kamara pénzügyi főosztályának vezetője. Franz Rudorfer felhívta a figyelmet arra, hogy

Ausztriában például százezer lakosra 97 bankautomata jut, míg Németországban százezer lakos igényeit mindössze 66 ATM látja el.

Ausztriában ráadásul évek óta működik az úgynevezett készpénz-visszafizetési lehetőség, vagyis a boltokban is lehet pénzt felvenni. Ennek jogi lehetőségét a magyar kormány júliustól teremtette meg, a kisebb településeken működő boltok tulajdonosai azonban még mérlegelik, hogy bevezessék-e az ingyenes készpénzfelvételt. Egyesek attól tartanak, hogy a készpénz a rablókat vonzaná.

A Magyar Nemzeti Bank januári rendeletében újabb bankautomaták telepítésére kötelezte a kereskedelmi bankokat még olyan kistelepüléseken is, ahol a városokhoz képest bonyolultabb a rendszer kiépítése.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok